fbpx
Foto: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Spaceengine/M. Zamani

KILONOVA JE NAJBOGATIJA EKSPLOZIJA: Zlato, srebro i platina bit će odaslani u svemir kada se sudare dvije neutronske zvijezde

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su otkrili dvojni (binarni) zvjezdani sustav koji će eksplodirati kao “kilonova”, eksplozija koja stvara plemeniti metal uzrokovana spajanjem dva “zvjezdana leša”.

Kilonova koja će u svemir poslati zlato, srebro, platinu i druge teške elemente, neće se dogoditi još milijunima godina. No čak je i stanje koje tome prethodi veoma rijedak prizor.

Riječ je o jednoj masivnoj zvijezdi i gustoj mrtvoj neutronskoj zvijezdi koje kruže jedna oko druge. Astronomi procjenjuju da u našoj galaktici postoji manje od deset takvih sustava.


“Znamo da Mliječni put sadrži najmanje sto milijardi zvijezda i vjerojatno stotine milijardi više. Ovaj izvanredan binarni sustav zapravo je sustav jedan prema deset milijardi. Prije naše studije, procjena je bila da bi samo jedan ili dva takva sustava trebalo da postoje u spiralnoj galaktici poput Mliječne staze”, kaže astronom André-Nicolas Chené iz Nacionalne znanstvene zaklade NOIRLab (Tucson, Arizona, SAD).

Kilonove su ogromni bljeskovi elektromagnetskog zračenja koji se oslobađaju tijekom spajanja ili dviju neutronskih zvijezda – kolabiranih jezgri masivnih zvijezda koje su ostale bez goriva – ili neutronske zvijezde i crne rupe.

Dramatične eksplozije

Chené i njegovi kolege uporabili su 1,5 m dug teleskop SMARTS u zvjezdarnici Cerro Tololo u Čileu kako bi otkrili zvjezdani sustav CPD-29 2176, koji se nalazi oko 11.400 svjetlosnih godina od Zemlje. Tim je zaključio da binarni zvjezdani sustav sadrži malu, gustu neutronsku zvijezdu oko koje kruži masivna zvijezda pratilica koja će se vjerojatno urušiti u neutronsku zvijezdu u dalekoj budućnosti.

Masivne zvijezde ponekad eksplodiraju u dramatičnim supernovama, ali neutronsku zvijezdu u ovom sustavu očito je ostavila iza sebe posebna klasa supernova poznata kao ogoljena supernova. U tom slučaju, nekoć moćna zvijezda izgubila je velik dio svoje vanjske mase u korist svog orbitalnog partnera prije nego što je stigla do kraja svog života. Dakle, kada je zvijezda ostala bez goriva i kolabirala, to je učinila tiho i nježno, bez masivne eksplozije koja bi izbacila njenog partnera iz orbite, kao što je to često slučaj u binarnim sustavima.

Može trajati milijardama godina, ali…

Masivna zvijezda koja kruži sada je u procesu gubljenja vlastitog goriva u svemirskoj praznini i vjerojatno će sama postati ogoljena supernova. Jednom kada se to dogodi, ostavit će dvije neutronske zvijezde koje kruže jedna oko druge u uskoj orbiti. Na kraju će se one sudariti i spojiti, prikazujući nam blistavu kilonovu dok umiru.

Razvoj tog kozmičkog odnosa može trajati čak milijardu godina. Međutim, znanstvenici su uzbuđeni što žele proučiti preteču moguće kilonove prije nego što dođe do eksplozije.
“Ovaj sustav otkriva da su neke neutronske zvijezde formirane samo malim udjelom supernove. Kako razumijemo rastuću populaciju sustava kao što je CPD-29 2176, dobit ćemo uvid u to koliko mirne mogu biti smrti nekih zvijezda i mogu li te zvijezde umrijeti bez tradicionalnih supernova”, zaključuje astronom i glavni autor studije Noel D. Richardson s Embry-Riddle Aeronautical University (Florida, SAD).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.