Ilustracija/AIthority

KARIKA KOJA NEDOSTAJE! Umjetna inteligencija otkrila novu vrstu pračovjeka?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Popular Mechanics objavljuje kako je AI (umjetna inteligencija) predvidio postojanje nove i neotkrivene drevne podvrste čovjekovog pretka, sukladno dokaznom materijalu koji mu je prezentiran.

Umjetna inteligencija sve se češće rabi u analizama i predikcijama znanstvene građe, a ne iznenađuje što su neke teze prilično kontroverzne.

Tako Popular Mechanics objavljuje kako je AI predvidio postojanje nove i neotkrivene drevne podvrste čovjekovog pretka, sukladno dokaznom materijalu koji mu je prezentiran. Ti skriveni preci suvremenog čovjeka živjeli su u Aziji i, po AI-ju, bili hibridna vrsta između denisovskog čovjeka i neandertalca nastala prije oko 744.000 godina.

Nije poznato gdje su se križali, ni gdje bi im se mogli pronaći ostaci, a znanstvenici smatraju da je veliko područje možebitnog pronalaska od Sibira, zapadne Azije do Altaja.

AI je ovu mogućnost iznio nakon analize genoma, stotina tisuća simulacija i uvidom u slične demografske procese pračovjeka.

Zanimljivo, u kolovozu prošle godine usred ovog istraživanja objavljeno je otkriće ostataka žene stare oko 90.000 godina sa zajedničkim genetskim materijalom denisovca i neandertalca.

Samim time je AI, ni ne znajući, bio u pravu pa previše ne čude sve snažnija lobiranja da se umjetna inteligencija pozabavi i tranzicijskim ljudima, odnosno famoznom ‘karikom koja nedostaje’.

Kako će ovim pristupom biti riješene teze o nastanku čovjeka koje uključuju i darvinizam i panspermiju i izvanzemaljski utjecaj nije jasno zašto istraživanje nije dobilo zeleno svijetlo.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.