foto: Slobodna

Kameni prolaz dug 1,2 kilometara iza kojeg se stoljećima skrivao izgubljeni grad

Autor: Dnevno.hr

Ispod njega pronađene su neke podzemne prostorije čija namjena još uvijek nije otkrivena. Pretpostavlja su da su bili nastambe za čuvare koji su čuvali ulazak u Petru.

Siq je arapska riječ za okno, pa ne čudi što upravo ovo ime nosi prolaz do drevnog grada Petra koji je uklesan u stijenu u Jordanu, a koji je Europljanima postao poznat tek početkom 19. stoljeća.

foto: Twitter

Ovaj prolaz dug je oko 1,2 kilometara, a njegova širina na nekim mjestima doseže tek dva metra. Zidovi se, pak, uzdižu na visinu od 91 do 182 metra.

Petra je bila glavni grad Nabatejaca, a u razdoblju od 5. stoljeća prije Krista do 3. stoljeća poslije Krista bilo vrlo važno trgovačko središte. Siq su koristili za ulazak u grad s karavanama, točnije za dolazak pred slavnu riznicu Al Khazneh. Riznica je zapravo grob nabatejskog kralja Aretasa III. koji je kasnije pretvoren u hram.

foto: Twitter

Siq je prirodno geološko čudo nastalo tektonskim razdvajanjem te je oblikovano vodom. Ispod njega pronađenesu neke podzemne prostorije čija namjena još uvijek nije otkrivena. Pretpostavlja su da su bili nastambe za stražare koji su čuvali ulazak u Petru.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.