fbpx
Pixabay

KAKO SMO IZBJEGLI SVEMIRSKI RAT: Znate li da je JNA pokušala raketirati NLO?

Autor: S.V.

Većina vojnih dokumenata iz bivše Jugoslavije do nedavno je nosila oznake “vojne tajne”.

Svim pripadnicima tadašnje JNA koji su bili dijelom određenih tajnih zadaća, bilo je strogo zabranjeno govoriti o njima, čak i u krugu najbliže obitelji.

Zbunjeni piloti JNA

Tako je i događaj navodnog susreta pilota JNA sa NLO-om iznad Podgorice 70-tih godina, razotkriven tek prije nekoliko godina, dugo nakon raspada bivše države. Iako su bivši piloti sada slobodno mogli govoriti o tome, bojazan da ih se ne proglasi “ludim” i duboko ukorijenjen strah od odavanja tajne u tome ih je sprječavao.

No, ipak su odlučili progovoriti…
JRZ imao posebnu komisiju za nadzor NLO-a

Neobični entiteti u nepoznatim letjelicama sredinom sedamdesetih su se intenzivno počele pojavljivati nad južnim i sjevernim Jadranom.

Te neobjašnjive pojave, piloti “ratnog vazduhoplovstva” revno su zapisivali i prijavljivali, no prva prava reakcija državnog vojnog vrha uslijedila je kada se iznad Podgorice pojavila prava kolonija okruglih, svjetlećih letjelica. Kada su, naime, NLO-i počeli pratiti vojne avione koji uzlijeću sa Golubovca, “Savezni sekretarijat za narodnu obranu” odlučio je formirao posebnu komisiju.
Pukovnik JNA Zvonko Jurjević rukovodio je operacijom presretanja NLO u kojoj je sudjelovalo 13 aviona sa 26 vojnih pilota.

Screenshot

 

Migovima na NLO

“NLO se neprestano pojavljivao. Objekt je izgledao kao svijetleća kugla koja se kretala i mijenjala spektar boja, od bijele do ljubičaste”, kazao je svojedobno za medije.
Bio je 28. siječnja 1975. kada je upućen presretača MIG-21. U uredu Zvonka Jurjevića napravljen je plan presretanja, a kao mamac za NLO podignuto je 12 “galebova” sa mješovitim posadama. Njima je naređeno da izvode redovnu obuku i da, čim uoče NLO, krenu u slijetenja, kako bi u akciju krenuli “migovi”.

“NLO se pojavio između Cetinja i to na istoj visini kao i avioni, svi smo ih vidjeli. Dao sam preko radija ugovoreni signal i par migova je poletjelo, a tada je NLO krenuo u pravcu Prevlake. Krenuli smo za njima maksimalnom brzinom ali je razmak među nama bio uvijek isti!”, posvjedočio je Jurjević.

A onda se, kaže, dogodilo nešto nemoguće. NLO im je odjednom bio “na repu” što ih je navodilo na zaključak da nešto što ide takvom brzinom i kreće se na takav način – ne može biti ovozemaljsko.

Prema iskazima bivših pilota JRZ-a koji sve više izlaze u javnost sa ovakvim pričama, mnogi su i dalje skeptični, a obzirom da osim njihovih riječi koje su, doduše, potkrijepljene dokumentima, nema nekih značajnijih dokaza – ovakvi će događaji i dalje biti arhivirani kao neistraženi misterij.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.