Ilustracija

Kako je život na Zemlji mogao opstati milijardama godina? Zadivit će vas odgovor znanstvenika

Autor: Zlatko Govedić

Istraživači s engleskoga Sveučilišta u Southamptonu izložili su 100.000 nasumično generiranih planeta učinku klimatske evolucije, svaku pojedinačno po 100 puta.

Prema rezultatima, samo je 8.700 planeta, dakle manje od 10 posto, uspjelo tijekom simulacije ostati stabilno bar jednom.

Profesor Toby Tyrrell navodi da ti rezultati pokazuju da je slučajnost glavni faktor u određivanju mogu li planeti, poput Zemlje, nastaviti podržavati život milijardama godina.

“Stabilnost klime i postojanje života na Zemlji prilično je zbunjujuće. Naši susjedi, Mars i Venera, nemaju uobičajene temperature, premda ih je Mars nekada imao”, kaže Tyrrell i dodaje: “Zemlja danas ne samo da ima temperaturu koja održava život, nego je to uspela zadržati u svakom trenutku tijekom tri do četiri milijarde godina – nevjerojatan raspon geološkog vremena. Sada možemo reći da je Zemlja toliko dugo ostala pogodna za održanje života zahvaljujući, barem djelomice, čistoj sreći”.

Kako objašnjava profesor, da je malo veći asteroid pogodio Zemlju, ili da je to učinio u nekom drugom trenutku, onda bi Zemlja možda izgubila svojstva potrebna za stvaranje i održavanje života.
“Drugim riječima, da je inteligentan promatrač bio prisutan u trenutku ranog nastanka Zemlje, kada su se pojavili prvi znaci života, i mogao izračunati vjerojatnost opstanka života u sljedećih nekoliko milijardi godina, vjerojatno bi joj dao male šanse”, smatra Tyrrell te zaključuje kako je jako mala vjerojatnost da negdje u svemiru postoji planet na kojem bi život također mogao opstati toliko dugo.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.