fbpx
Foto: Wikimedia Commons

KAKO IDENTIFICIRATI ČUDOVIŠTE? Kojoj vrsti pripada mitski stanovnik Loch Nessa? Stručnjaci izračunali vjerojatnosti

Autor: Zlatko Govedić

Godine 2019. novozelandski genetičar Neil Gemmell otkrio je rezultate biološke studije koja je uključivala analizu DNK-a sadržana u 250 uzoraka vode prikupljene iz jezera Loch Ness kako bi se točno utvrdilo koje vrste životinja ondje žive.

Dio studije uključivao je ispitivanje valjanosti različitih hipoteza o čudovištu poput one može li zloglasno stvorenje biti prapovijesni gmaz, jesetra ili golemi som.

Na kraju, nalazi studije pokazali su da je najvjerojatniji kandidat za čudovište iz Loch Nessa divovska jegulja – što je prihvatljivo objašnjenje s obzirom na to da su u jezeru viđene velike jegulje.


No koliko bi jegulja trebala biti velika da bi se zamijenila za čudovište?

U novoj studiji, matematičar Floe Foxon izračunao je izglede pronalaska jegulje u Loch Nessu koja je dovoljno velika da bi se moglo objasniti viđenje tog stvorenja.

Njegovi su nalazi pokazali da vjerojatnost za pronalazak jegulje duge oko 1 m iznose 1 : 50.000, dok su izgledi za pronalazak jegulje duge 6 m toliko eksponencijalno mali da se mogu u potpunosti zanemariti.

“Neke jegulje mogu objasniti navodna viđenja prilično velikih životinja na površini jezera. Tijekom nekoliko generacija može se očekivati ​​jegulja duga 1 m. Međutim, to baš i nije neko čudovište”, zaključuje Foxon.

Može li to značiti da čudovište iz Loch Nessa, ako uopće postoji, definitivno nije jegulja? Potraga za odgovorima se nastavlja.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.