Foto: YouTube

Kako bi izgledalo da u Zemlju brzinom svjetlosti udari sićušna igla?

Autor: H.B.

Nagledali smo se svakojakih filmova katastrofe, od udara asteroida, kometa, meteora pa sve do suludih scenarija poput sudaranja Mjeseca sa Zemljom. No, malo koji scenarij je toliko bizaran kao ovaj u kojem simulacija pokazuje kako bi izgledalo da se sićušna igla sudari sa Zemljom, ali pri brzini svjetlosti.

Dakle, teorija je ovakva. Normalna šivaća igla putuje svemirom brzinom svjetlosti i zabija se u Zemlju, i što se događa? E tu sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela. Ekipa s Riddle kanala na YouTubeu napravila je simulaciju toga kakav bi ishod imao ovakav scenarij. I napravili su i dobre i loše, ali krenut ćemo s lošima, dakako.


Ili kataklizma ili ništa?

U najgorem scenariju, energija koju bi stvorila igla izazvala bi kataklizmu. Navodno bi udar stvorio ogromnu rupu u Zemljinoj kori i došlo bi do izljeva Zemljina plašta koji bi čak bio izbačen u svemir. Život kakvog poznajemo u ovoj bi teoriji prestao postojati. Tu je i još jedan, gori, scenarij u kojem se Zemlja raspada zbog količine oslobođene energije.

No, postoji i pozitivan scenarij. U njemu su obradili teoriju da zbog brzine kojom se igla kreće zapravo i ne bi došlo do oslobađanja energije i da bi igla samo prošla kroz Zemlju i izašla s druge strane. Naglasimo samo da su ovo sve samo teorije, ali svakako je zanimljivo dobiti neku perspektivu toga koliko neki sitni predmeti mogu biti opasni ako putuju brzinom svjetlosti i koliko je ona uistinu brza.

Jelo koje malo tko ima petlje pojesti: Ljudi su od njega čak i umirali, a uopće nije otrovno

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.