Foto: Unsplash

Kakav je osjećaj kada jurite 500 km/h? Evo što kažu ljudi s iskustvom u najekstremnijem sportu

Autor: Zlatko Govedić

“Speed skydiving” ekstremni je sport koji zahtijeva da praktičari skaču iz aviona i pokušavaju doseći i održavati najveću moguću terminalnu brzinu.

Izmišljen krajem 1990-ih, speed skydiving je priznat kao najbrži nemotorizirani sport na Zemlji. Natjecanja počinju s skakačima koji skaču iz aviona s visine između 3900 i 4300 m, nakon čega se okreću za 90° u odnosu na smjer kretanja zrakoplova, izmjenjujući smjer lijevo-desno.


Zatim, natjecatelji padaju prema Zemlji glavom prema dolje, pokušavajući biti što aerodinamičniji. U toj fazi postižu najveće brzine.

Ovisno o raznim faktorima, uključujući tjelesnu masu, orijentaciju i vremenske uvjete, natjecatelji mogu postići brzine veće od 500 km/h.

 

‘Kao u crvotočini’

Svjetski prvak u speed skydivingu Kyle Lobpries usporedio je osjećaj speed skydivinga s osjećajem jurenja kroz crvotočinu u znanstvenofantastičnom filmu, gdje se sve zvijezde zamagle i pretvore u linije.

Koristeći samo gravitaciju kao gorivo, speed skydiveri postižu brzine veće od brzina Formula 1 automobila, s trenutačnim rekordom za najbrži muški skok koji iznosi 529,77 km/h, i najbrži ženski skok koji iznosi 491,99 km/h. Oba rekorda postavljena su u listopadu 2022. godine.

Mnogi vjeruju da je glavni faktor u speed skydivingu težina, ali najuspješniji sportaši u ovom sportu reći će vam da je tu puno više. Postizanje i održavanje najboljeg položaja dok doslovno padate prema tlu pri vratolomnim brzinama je ključno, ali izuzetno teško.
Ovo je najnepristupačnija trgovina na svijetu: Pogledajte koliko se morate penjati po okomitoj litici

“Dolaziš do određene brzine u padu gdje počneš podrhtavati. Moraš se boriti protiv tog podrhtavanja, biti opušten, ali i dalje održavati tijelo u pravilnom položaju i ne reagirati na podrhtavanje. To je prava mentalna i fizička igra”, opisuje speed skydiverica Maxine Tate.

Velik potencijal sporta

Iako fizičari napominju da će terminalna brzina doseći svoj teoretski vrhunac kada se otpor zraka izjednači s gravitacijskom privlačnošću, što čini daljnje ubrzanje nemogućim, skydiveri vjeruju da trenutno nema razloga za zabrinutost, jednostavno zbog vještine koja je uključena u postizanje terminalne brzine.

“Ima puno potencijala prije nego što zaključimo da je sport ograničen terminalnim brzinama. Mislim da je vještina letenja tijelom glavni određujući faktor u tome tko pobjeđuje”, zaključuje Lobpries.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.