Foto: Guliver

Kadirov uveo još jedan bizaran zakon: Odredio koliki tempo moraju imati pjesme

Autor: Zlatko Govedić

Republika Čečenija u sastavu Ruske Federacije uvela je zabranu ruske i strane plesne glazbe koja se smatra prebrzom ili presporom, kao dio napora u borbi protiv onoga što vlasti nazivaju “zapadnjačkim zagađivanjem konzervativnih vrijednosti”.

Musa Dadajev, čečenski ministar kulture, izdao je izjavu u kojoj je opisao zabranu, učinkovito kriminalizirajući široki spektar žanrova moderne plesne glazbe koji se obično sviraju u klubovima diljem svijeta, uključujući house, techno, dubstep i drum’n’bass.

Ministar je odredio da se sva glazbena, vokalna i koreografska djela moraju pridržavati raspona tempa od 80 do 116 otkucaja u minuti kako bi se uskladila s čečenskim senzibilitetom. Odluka, koja čečenskim umjetnicima daje rok do 1. lipnja da se prilagode novim smjernicama, uokvirena je kao sredstvo očuvanja kulturne baštine i moralnih standarda čečenskog naroda.

‘Očuvanje baštine’

Dadajev je naglasio važnost očuvanja čečenskog tradicionalnog ritma i obeshrabrivanja preuzimanja glazbene kulture iz drugih društava.

Taj potez, koji je odobrio režim čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, nastoji izolirati konzervativnu muslimansku kulturu republike od navodnih zapadnih utjecaja. Zahtjev da se glazba, vokali i koreografija strogo pridržavaju raspona 80-116 otkucaja u minuti odražava predanost režima održavanju tradicionalnih vrijednosti.

“Objavio sam konačnu odluku, dogovorenu s čelnikom Čečenske Republike Ramzanom Akhmatovičem Kadirovim, da od sada sva glazbena, vokalna i koreografska djela moraju odgovarati tempu od 80 do 116 otkucaja u minuti”, rekao je Musa Dadajev u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS.
Provedba te zabrane isključit će mnoge zapadne pjesme iz više žanrova, kao što su pop, disco i rock, ostavljajući Čečenima ograničen izbor tradicionalnih glazbenih žanrova kao što su khalkaran yish i orilli yish za njihovu kulturnu upotrebu.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.