Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Kada će potonuti prvi hrvatski gradovi: Ovaj dalmatinski biser se nalazi u posebnoj opasnosti

Autor: Dnevno.hr/I.J.

NASA je objavila interaktivnu kartu koja vizualno prikazuje očekivani porast razine mora širom svijeta u idućim desetljećima. Ova karta, predstavljena 2021. godine, postala je dostupna nakon izlaska ključnog svjetskog izvješća o klimatskim promjenama, koje naglašava da je klimatska kriza globalna i brzo se širi.

Ovaj projekt pruža uvid u kako će određene regije svijeta biti pogođene klimatskim promjenama uslijed rasta razine mora. Vizualizacija se temelji se na podacima o otapanju ledenjaka, glečera i promjenama morskih struja, čime se daju projekcije budućih promjena. Kartu možete vidjeti ovdje.


Foto: Luciano Mutavdzija / CROPIX

Bob Kopp, vodeći autor spomenutog izvješća i ravnatelj Instituta za zemlju, ocean i atmosferske znanosti na Sveučilištu Rutgers, napominje da će se razina mora povećati za 15 do 30 centimetara do sredine ovog stoljeća, bez obzira na to koliko se smanji emisija stakleničkih plinova. Dodatno, postoji rizik od ponovnog događanja ekstremnog porasta razine mora koji se događao jednom u 100 godina, čak i do 2100. godine. Međutim, Kopp ističe da još uvijek imamo mogućnost utjecati na ovu budućnost putem odluka koje donosimo danas.

Jadransko more raste 60 cm

Razina mora dramatično je rasla od 1970-ih, a tijekom proteklog stoljeća bilježi se brži rast nego bilo kojeg prethodnog stoljeća u zadnjih 3000 godina. Prosječni porast iznosio je oko četiri milimetra godišnje u zadnjih 100 godina.

Prema predviđanjima prikazanim na ovoj karti, rast razine Jadranskog mora do 2100. godine iznosit će 60 centimetara. U Hrvatskoj je jedan od najugroženijih gradova Zadar koji se nalazi na nula metara nadmorske visine.

Meteorolozi pojasnili što se događa s vremenom: ‘Imamo ekstremnu situaciju’

Treba napomenuti da su proteklih dana visoki valovi i rast razine mora prouzročili probleme na obalama Jadranskog mora, što je rezultiralo intervencijama vatrogasaca u obalnim gradovima od Istre do Dubrovnika.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.