fbpx
Ilustracija

JEZIVO UPOZORENJE: Zemlja će postati neprepoznatljiva, Amazonija neplodna, a Indija prevruća za život ljudi!

Autor: Zlatko Govedić

Međunarodni tim znanstvenika upozorava političare da moraju učiniti mnogo više, čak i od zadanih vrijednosti smanjenja emisije ugljikova dioksida do 2100. godine. Ako te emisije značajno ne padnu, globalno zagrijavanje do 2500. učinit će Amazoniju neplodnom, američki Srednji zapad tropskim podnebljem, a Indiju previše vrućom za život ljudi.

“Moramo zamisliti Zemlju s kojom bi se mogla suočiti naša djeca i unuci i upitati se što možemo učiniti sada kako bismo im omogućili normalan život. Ako ne ispunimo ciljeve Pariškog sporazuma, a emisije nastave rasti, mnoga će se mjesta u svijetu dramatično promijeniti”, kaže sociolog Christopher Lyon sa Sveučilišta McGill (Montréal, Québec, Kanada).

Znanstvenici su proveli projekcije globalnih klimatskih modela temeljene na vremenski ovisnim projekcijama koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi za niske, srednje i visoke scenarije ublažavanja do 2500. godine. Njihovi nalazi otkrivaju Zemlju koja ljudima djeluje poput kakva izvanzemaljskog planeta.


Prema niskim i srednjim scenarijima ublažavanja, koji ne ispunjavaju cilj Pariškog sporazuma da se globalno zatopljenje ograniči do 2 °C, vegetacija i najbolja područja za uzgoj usjeva mogu pomaknut će se prema polovima. Smanjit će se i površina pogodna za neke usjeve. Mjesta s dugom poviješću kulturnog i ekosustavnog bogatstva, poput Amazonskog bazena, mogu postati neplodna.

Kratkovidnost naših nastojanja

Također su otkrili da toplinski stres može doseći fatalne razine za ljude u tropskim regijama koje su gusto naseljene. Čak i u scenarijima visokog ublažavanja, tim je otkrio da razina mora nastavlja rasti zbog širenja i miješanja vode u zagrijanim oceanima.

Iako mnoga izvješća temeljena na znanstvenim istraživanjima govore o dugoročnim utjecajima klimatskih promjena, poput povećanja razine stakleničkih plinova, temperatura i razine mora, većina njih ne gleda dalje od 2100. godine.

“Pariški sporazum, Ujedinjeni narodi i znanstvene procjene Međuvladina panela o klimatskim promjenama pokazuju nam što moramo učiniti prije 2100. kako bismo ispunili svoje ciljeve te što bi se moglo dogoditi ako to ne učinimo. No ta mjera, koju zagovaramo više od 30 godina, kratkovidna je jer će ljudi koji su rođeni sada do 2100. godine imati samo 70 godina”, zaključuje Lyon.

Klimatske projekcije, i politike koje o njima ovise, ne bi trebalo da se zaustave na 2100. jer se tako ne može u potpunosti shvatiti potencijalni dugoročni opseg klimatskih utjecaja, zaključuju znanstvenici.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.