Foto: Twitter

JEZIVO STVORENJE PRONAŠAO NA PLAŽI: Nakon što se s njom pare, mužjaci gube organe, a ostaju samo vječno spojeni testisi

Autor: Dnevno

Iako djeluju kao da su ispale iz nekog horor filma, ove ribe itekako su stvarne, no mogućnost da ćete na njih naletjeti dok se brčkate u moru prilično je mala.

Crnu ribu, široku oko 40 centimetara, čija su usta ispunjena šijjastim, crnim zubima i velikom izraslinom na glavi more je izbacilo na jednu kalifornijsku plažu, a nakon što ju je pronašao muškarac i to u prilično dobrom stanju, riba je postala prava viralna senzacija.

Riječ je o tzv. ribi udičarki, jedno od oko 300 vrsta ove ribe koja je nekako pronašla put iz dubina Tihog oceana do obale plaže Newport, a inače se mogu pronaći širom svijeta.

Da je gotovo pa nemoguće susresti se s njom potvrđuje i činjenica što je riječ o ribi koja živi u potpunom mraku i do kilometar ispod površine, na koju rijetko ili gotovo nikad ne odlazi.




Robu su zamrznuli djelatnici kalifornijskih državnih parkova koji su se povezali Prirodoslovnim muzejem okruga LA u nadi da će ribu moći prenijeti u njihovu zbirku, piše Guardian.

Mužjaci evoluirali u “spolne parazite”

Inače, ribe udičarke prepoznatljive su po bodljikavim zubima koji djeluju zastrašujuće, ali i kožnom nastavku leđne peraje, poviše usta koja izgleda poput mamca za lov na ribe. Upravo pomoću mamca koji svijetli pod vodom uz pomoć bakterija koje emitiraju svjetlost mame sitnija stvorenja kojima se hrane.

Mužjaci su pak nešto drugačije evoluirali i to u “spolne parazite”, te su puno manji. Oni nakon parenje gube sve svoje unutarnje organe, uključujući i oči, te im ostaju samo testiti s kojima zauvijek ostaju spojeni za ženku.  Tako zauvijek spojen za ženku, mužjak joj daje spermu u zamjenu za hranu.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.