fbpx
Foto: Wikimedia

JESU LI OVO OSTACI NAŠIH ROĐAKA! Geni Dickinsonie žive u nama: Nije se mogla ni kretati, a dala nam je život!

Autor: N.K

Iz primordijalne juhe formirali su se organski spojevi na zemlji iz kojih su potekli višestanični organizmi. Oni su bili temelj za nastanak života kakvog danas poznajemo.

Posebno svjetlo na to baca i jedan zanimljivi fosil za brežuljaka Ediacara u južnoj Australiji.

Pronađeni su naime neobični otisci u kamenu vjerojatno nastali u kasnom proterozoiku. Utvrđeno je da pripadaju skupini organizama mekanog tijela bez skeleta. Ni ne čudi da paleontolozi zapravo imaju vrlo ograničene predodžbe o tome kako je izgledao rani život na zemlji kada stvorenja nisu imala ljušturu ili kost.

Isprva znanstvenici nisu mogli dokučiti je li riječ o biljci ili životinji. Međutim, u jednom od otisaka iz Ediacare otkriveni su tragova kolesterola što je bila potvrda da je riječ o životinji.

Inače, Dickinsonia je pronađena i u predjelima Rusije.

Photo: Dickinsonia, by Ilya Bobrovskiy, Australian National University (fair use for scientific and educational purposes), via SBS News.

Njihovi geni žive u nama

Američki znanstvenici sada su otkrili nešto uistinu uzbudljivo: geni ovih primitivnih stvorenja, koja su živjela prije više od pet stotina milijuna godina, žive u svima nama! Nedavno objavljena studija je, naime, pokazala da su ove primitivne, spljoštene životinje koje nisu imale ni organe za kretanje, nosile gene zaslužne za tjelesnu simetriju te formiranje senzornih organa i imunološkog sustava, što su važne odlike modernih životinja. “Imale su simetrično segmentirana tijela, baš poput mnogih današnjih životinja. Za tu i neke druge karakteristike odgovorni su isti regulatorni geni”, objašnjava glavni autor studije Scott Evans, paleontolog sa Sveučilišta Virginia Tech.

“Zanimljivi su i ožiljci pronađeni na tijelu Dickinsonije. Oni pokazuju da je životinja imala sposobnost ‘popravljanja’ vlastita oštećenog tkiva. Tim procesom kod modernih životinja upravljaju geni koji su integralni dio imunološkog sustava”.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.