Shutterstock

JESU LI AMERIKANCI SIŠLI S UMA? ‘Zaboravite na Mjesec i Mars: U slučaju katastrofe, naselit ćemo Rusiju!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Američki list ozbiljno razmatra mogućnost da umjesto osvajanja Marsa građani SAD-a koloniziraju Sibir, jer će poslije neizbježnih klimatskih promjena život za 60 godina u ovom području Zemlje biti mnogo ugodniji.

“Svi znamo da je Rusija ogromna. Ova zemlja je gotovo dvostruko veća od Kanade, a površina joj je gotovo jednaka površini Plutona. No slabo je naseljena: na jednog stanovnika Rusije dolazi četiri puta veći teritorij nego na jednog Amerikanca. A Sibir se izdvaja čak i po ruskim mjerilima”, prozaično razvija svoju teoriju Elia Kabanov iz lista The Huffington Post.


Prema podacima koje navodi novinar, Sibir zauzima 77 posto teritorija Rusije, a u njemu živi samo 27% stanovništva zemlje, tj. 39 milijuna ljudi. Razlog zašto je to tako leži u surovoj klimi Sibira. Većim je dijelom pokriven vječnim snijegom i ledom, što je donedavno praktički onemogućavalo izgradnju i razvoj poljoprivrede.

Međutim, situacija bi se mogla promijeniti uslijed globalnog zatopljenja, dosjetio se autor teksta. On američke čitatelje obavještava da će, po mišljenju znanstvenika iz Istraživačkog centra “Langley” američke NASA-e i Krasnojarskog znanstveno-istraživačkog centra, neizbježni porast temperature i povećanje količine padalina do 2080. godine učiniti uvjete za život u azijskom dijelu Rusije znatno ugodnijim.

“Prema prognozama, surova klima će postati blaža i ugodnija. Zahvaljujući tome Sibir će po svoj prilici biti devet puta ugodnije mjesto za život ljudi i u njega će početi pristizati klimatski imigranti”, predviđa novinar. “Sibirska klima će do 2080. godine postati znatno toplija i blaža. Zona vječitog leda značajno će se pomaknuti prema sjeveroistoku. Uvjeti za život u azijskom dijelu Rusije će u usporedbi s današnjim postati tri do devet puta bolji.”

U uvjetima toplije klime vječiti led će se početi topiti, što će povećati poljoprivredni potencijal sjevernog Sibira, piše autor. Međutim, on ukazuje i na moguće probleme: poplave bi mogle dovesti do uništavanja infrastrukture i stambenih objekata, što možemo vidjeti već danas. Naime, infrastruktura na ruskom Arktiku već propada zbog degradacije vječitog leda.

Porast migracija će, po mišljenju američkog novinara, kompenzirati pad nataliteta u Rusiji. Elia Kabanov, pozivajući se na podatke UN-a, predviđa da će se broj stanovnika u Rusiji do 2050. godine smanjiti sa 143,9 milijuna na 132,7 milijuna. “Klimatske migracije bi za Rusiju mogle biti jedini način da se ovi gubici nadoknade”, zaključuje autor članka.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.