Foto: Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA)

JEDINSTVENO BIĆE IZ MORSKIH DUBINA! Snimili su ga slučajno, ali ga uživo nikad nisu vidjeli (i pitanje je hoće li ikad)!

Autor:

Po prvi su put znanstvenici Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) službeno identificirali novu vrstu morskog bića i to na temelju isključivo video zapisa visoke rezolucije snimljenog na dnu oceana.

I kakvo je to novo stvorenje? Upoznajte Duobrachium sparksae – čudnu, želatinastu vrstu rebraša, na kojega je naišlo vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) Deep Discoverer tijekom ronjenja na obali Portorika, piše Science alert.

Taj se susret dogodio još 2015. godine, no s obzirom da se otkriće temelji samo na video snimci, bez fizičkih dokaza, trebalo je proći neko vrijeme da se sve provjeri.

Srećom, kamere Deep Discoverera bile su na visini posla i mogle su uhvatiti suptilne detalje na tijelu D. sparksae manje od milimetra.

Naknadna analiza organizma ukazuje na to da se lako razlikuje od svih ostalih poznatih vrsta rebraša, kažu istraživači.
“Jedinstveno je jer smo uspjeli opisati novu vrstu temeljenu u potpunosti na videu visoke rezolucije”, objašnjava morski biolog NOAA, Allen Collins.

“Nemamo iste mikroskope kao u laboratoriju, ali video nam može pružiti dovoljno informacija da bismo detaljno razumjeli morfologiju, kao što je mjesto njihovih reproduktivnih organa i drugi aspekti.”

Ti su aspekti višestruki. Iz daljine je najznačajnija značajka D. sparksae njezino lukovičasto tijelo poput balona, ​​ali ima i dva istaknuta kraka.
Ukupno je ROV snimio tri različite jedinke na dubini od oko 3.900 metara, pri čemu se čini da se jedna od životinja koristi svojim pipcima kako bi se usidrila na morsko dno.

“Bio je to prekrasan i jedinstven organizam”, kaže oceanograf Mike Ford.

“Kretao se poput balona s vrućim zrakom s dva kraka, zadržavajući određenu visinu iznad morskog dna. Nismo sigurni je li pričvršćen za morsko dno. Nismo primijetili izravno vezivanje tijekom ronjenja, ali čini se kao da organizam dodiruje morsko dno “.
Ostali primjerci možda nisu dodirivali morsko dno, ali sve tri životinje primijećene su na udaljenosti od dva metra od njega, u obilježju zvanom Amfiteatar Arecibo, koje se nalazi u podvodnom rovu poznatom kao kanjon Guajataca.

U ovim vrlo dubokim dijelovima oceana nalaze se rebraši, ali ekstremna dubina njihovog prirodnog staništa znači da se s tim tajanstvenim životinjama – a kamoli s novim vrstama – ne susrećemo vrlo često.

Rebraši se nazivaju brojnim uobičajenim imenima, od kojih se mnoga čine gotovo komičnima: najpopularniji su želeovi (nazvani po njihovim “češljevima” finih trepavica), ali nazivani su i morskim ogrozdima, morskim orasima…

Iako životinje mogu površno nalikovati meduzama, nisu usko povezane. Rebraši, mesožderi, egzistiraju na malim člankonošcima i raznim vrstama ličinki.

Do danas je opisano oko 200 vrsta, pri čemu se svake godine u prosjeku nađe oko jedna nova vrsta, a većina otkrića oslanja se na metode video snimanja na temelju fizičkih opisa, s obzirom na poteškoće u prikupljanju uzoraka.

“Ovo donekle predstavlja zagonetku jer se taksonomija u velikoj mjeri oslanja na primjerke fizičkog tipa sačuvane u muzejima da bi poslužile kao reference s kojima se drugi materijal može usporediti”, objašnjavaju istraživači u svom radu.

Iako se tim nada da će prikupiti primjerke na budućim zaronima za fizičku analizu, kažu da bi mogla proći desetljeća prije nego što ponovno dobiju priliku naletjeti na ovo biće.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.