Wikimedia Commons

JEDINSTVENI ATMOSFERSKI PROCES: Evo zašto na ovom nebeskom objektu planine nisu prekrivene ledom nego metanom!

Autor: Zlatko Govedić

U novoj studiji istraživači su objasnili zašto su posebni atmosferski procesi odgovorni za zaleđene vrhove na planinama na Plutonu. Snijeg je, međutim, prije zaleđeni metan koji se akumulirao na vrhovima planina na Plutonu, nego padaline iz “prostora iznad”.

“Pluton je prekriven brojnim ‘nanosima’ metana ili razblaženim nitratima ili ledom obogaćenim metanom… Podrijetlo ovih nanosa ostala je enigma. Ovdje prijavljujemo da su sastavljene od metan-leda”, napisali su istraživači.

No znanstvenici se pitaju, kako je sve to moguće kada je apsolutna temperatura smrzavanja na Plutonu 204,4 Celzijeva stupnja ispod nule?

Odgovor leži u tome što je atmosfera Plutona suprotna Zemlji kada je riječ o širenju topline.

Na Zemlji su najtoplija područja blizu površine mora, a što više idete prema gore, to je temperatura niža.

Na Plutonu se događa posve suprotno: Kada je Sunce najdalje, ono više dijelove atmosfere zagrijava više nego površinu.

Najveća koncentracija metana nalazi se na njegovim najvišim visinama, a kada dođe u kontakt sa zaleđenim vrhovima kondenzira se i zamrzne, stvarajući dojam zamrznutih planinskih vrhova.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.