fbpx
Logicno

JE LI NAS EUROPSKA UNIJA PREVARILA? Evo kako su nas doveli u ropski položaj!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

U špici smo turističke sezone koju ne krasi povećanje broja gostiju, ali zato članaka o hrvatskom turizmu nikada nije bilo više. Za sva zla ovoga svijeta, opet je kriv mali čovjek koji na svojim leđima trpi sve parazite, piše portal Logicno.

Teoretičari, koji nikada ništa u praksi nisu napravili, sve znaju. Okupljaju se i djeluju. Imaju previše vremena, jer ne moraju čistiti apartmane i prati posteljinu. Vrijedni mali čovjek sve izgubljeno gleda i ništa ne razumije, dok ga “stručnjaci” nazivaju primitivcem i zatucanom seljačinom koja se želi baviti turizmom. Zamislite samo. Zatucana seljačina hoće igrati igru u društvu velikih.

Poplava novih ideja o “super” rješenjima je iznenađujuća. A možda i nije, jer ih sve veže jedna ideja: oni hrvatskom čovjeku nude grčki model, koji je po njima idealan za sve.

KAKO IZGLEDA GRČKI TURISTIČKI MODEL?

Prvo uguraš državu u Euro zonu, tako što izvaraš sve institucije. Oni koji te gurkaju, manipuliraju ciframa da sve štima, a onda te prime u svijet velikih. Pošto si postao veliki, moraš trošiti kao veliki. Bez brige. Tu su krediti, a novaca nikada nije bilo više.

Krediti se dižu, novac stiže i igranka može početi

Zašto raditi za male novce kada je novaca u izobilju. Svi su posluženi. Političari, državni djelatnici, religiozne ustanove, korumpirani mediji i svi oni koji mogu dići kredit.

Iznenada, više nitko ne zarađuje 400 € mjesečno, nego 1000 i 2000 €. Bože moj, sada možemo i putovati kao veliki. Zemlje koje su kupovale voće i povrće iz Grčke, otkažu narudžbe i okrenu se Turskoj, jer su tamo plaće i dalje 400 €, a cijene puno niže.
Nije bitno. Grci imaju visoke plaće, pa će kupovati jeftino voće i povrće u Turskoj, a grčki seljak neka traže drugo zanimanje ili neka prodaju zemlju i živi kao svi “normalni” ljudi u gradu.

Proizvodnja staje, dok se potrošnja povećava. Ne tako da se kupuje domaća roba, nego strana. Kako bi se proces ubrzao, Njemačka se sjetila prodati tenkove i drugo naoružanje u slučaju da se “siromašna” Turska odluči napasti “bogatu” Grčku.

Stisnuta kamatama Grčka kreće u međunarodnu rasprodaju svoje aktive. Sve ide u bescjenje. Prodaju se luke, plaže, otoci, imanja, budući dobitci na lotu, zračne luke, muzeji, dakle sve što se može monetizirati. Odlična ideja, tvrde mediji i pojedinci. Samo slobodno tržište može spasiti Grčku. To što matematika dokazuje suprotno, nije bitno.

Kada je grčki narod bačen na koljena, dolazi ekipa koja je nudila kredite i štimala cifre prije ulaska u EU. Isti Grčkoj prodaju robu i oružje. Kupuju sve što se da kupiti. Grčke visoke plaće više nisu popularne i treba izvršiti internu inflaciju (smanjiti plaće).
Sada grčki seljak radi za malu plaću isti posao kojeg je radio prije nego je Grčka ušla u Euro zonu. Tada je bio vlasnik svog obrta, a sada je rob i bijeda koju hvale jer za sitne pare nudi sve što zajmodavci i njihovi poslužnici traže.

Njegov “seljački primitivizam” preko noći postaje tradicija i nešto cool. To treba platiti jer je rijetko i potražnja je velika.

Ovo vam je dragi moji grčki model, temeljen na zapadnim vrijednostima. Vrijednog čovjeka pretvoriš u doživotnog roba. Ako se pobudni, samo zaustaviš dotok novca, a njegovu ljutnju kanaliziraš prema onima koji to žele promijeniti.

Pokušajte usporediti grčki model i stanje u Hrvatskoj? Hrvatski turistički obrtnik je u identičnoj situaciji. Danas je “primitivna seljačina” i vlasnik, a sutra će postati turistička atrakcija gdje će njegov dojučerašnji primitivizam postati primjer prekrasne tradicije, čije će usluge plaćati strani turisti. Ne obrtniku, nego onome tko ga je angažirao putem platforme udaljene par tisuća kilometara. Tada će imanja i apartmani postati simpatični i vjerojatno još skuplji.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.