fbpx
Ilustracija

Javnost uznemirena: Privatna tvrtka razvija tehnologiju za prepoznavanje lica i surađuje s vladama i bankama

Autor: Zlatko Govedić

Vladama i velikim korporacijama sve je više potrebna tehnologija biometrije, naročito prepoznavanje lica, kako zbog borbe s kriminalom, tako i zbog uporabe tehnologije za autentifikaciju u doba pandemije.

Britanski startup “iProov”, koji posluje s brojnim vladama i organizacijama, dobio je 70 milijuna dolara za nastavak razvoja tehnologije za prepoznavanje lica.

Neki od klijenata jesu: Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a, Ministarstvo unutarnjih poslova UK-a, Nacionalna zdravstvena služba, Australska porezna uprava, singapurski GovTech te banke ING i Rabobank. Tvrtka je prethodne godine utrostručila prihode u odnosu na 2020. godinu.


Jedna od zanimljivih upotreba iProov aplikacije je u sferi zdravstva. Aplikacija “NHS app” na osnovi fotografije lica otvara profil korisnika te pokazuje zdravstveni karton, preporuke, raspored pregleda, informacije o cijepljenju i sl.

Tehnologija tvrtke iProov u etičkom je i sigurnosnom smislu ocijenjena kao sporna. Budući da je to privatna tvrtka koja surađuje s vladama već se čuju kritike zbog netransparentnosti pri postupanju s podacima građana. Postoje optužbe da je jedan od zastupnika startupa povezan sa konzervativnom strankom u Velikoj Britaniji.

Tvrtku, koja dnevno ima oko milijun zahtjeva za verifikaciju lica, tužila je konkurentska američka tvrtka “FaceTec” koja tvrdi da je iProov kopirao dio njihove tehnologije za autentifikaciju te traži da njihov sustav bude zabranjen.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.