Ilustracija: Wikimedia Commons

IZVANZEMALJCI POSJETILI SUMERANE? Što je o tome rekao veliki popularizator znanosti Carl Sagan?

Autor: Zlatko Govedić

Američki astronom i popularizator znanosti Carl Sagan (1934.-1996.) i ruski astronom Iosif Shklovsky (1916.-1985.) u svojoj knjizi “Intelligent Life in the Universe” pisali su o mogućnostima da su drevni Sumer posjetila dobroćudna izvanzemaljska bića.

Mnogi znaju za meme Giorgia Tsoukalosa iz “Ancient Aliens” koji kaže “Ne kažem da su to bili izvanzemaljci, ali bili su izvanzemaljci”. Iako bi mnogi mogli odbaciti ideju o posjetu izvanzemaljaca drevnim civilizacijama kao šalu ili čistu fantaziju, to je ideja koju su brojni ugledni znanstvenici i povjesničari zapravo uzimali u obzir poprilično ozbiljno, uključujući i Sagana.

Nedavno pišući za Big Think, britanski znanstvenik Ross Pomeroy ponovno se osvrnuo na Saganove opaske o toj temi u spoemnutoj knjizi. U njoj Sagan govori o mogućnosti pronalaska dokaza da su izvanzemaljci posjećivali Zemlju u dalekoj prošlosti.

“Opis morfologije inteligentnog nečovjeka, jasan prikaz astronomskih stvarnosti koje primitivni ljudi nisu mogli steći vlastitim naporima ili transparentan prikaz svrhe kontakta povećali bi vjerodostojnost legende,” tvrdi Pomeroy.

Zanimljivo, Sagan također daje primjer mogućeg kandidata – drevnu sumersku legendu o Adapi (ili Oannesu) čije je “cijelo tijelo bilo poput ribljeg; a ispod riblje glave imao je još jednu glavu, a također i noge ispod, slične ljudskima, no spojene s ribljim repom”.

Priča kaže da je Adapa drevnim Sumeranima podario veliko bogatstvo znanja uključujući uvid u znanost, umjetnost, pisanje i posebne tehnike za izgradnju zgrada.

Razni slični izvještaji iz sumerskih tekstova upućuju na stvorenja kao što je Apkallu.




“Sumersku civilizaciju potomci samih Sumerana opisuju neljudskim podrijetlom. Niz čudnih stvorenja pojavljuje se tijekom nekoliko generacija. Njihova jedina očita svrha je poučavanje čovječanstva. Svatko zna za misiju i postignuća svojih prethodnika”, pisao je Sagan.

Iako, naravno, nije to smatrao nikakvim “dokazom”, takve su priče Saganu očito bile veoma intrigantne.

Možda nikada nećemo sa sigurnošću znati jesu li one utemeljene na istini ili mašti.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.