Foto: Screenshot/YouTube/WHOA AMAZING!

Iznenadit ćete se kad vidite gdje se nalazi najviši vodopad na svijetu

Autor: Fran Franjković

F.F

Najviši vodopad na svijetu, poznat kao Denmark Strait, zapravo se nalazi pod morskom površinom, protežući se na duljinu od 3,5 kilometara ispod istoimenog strujanja između Grenlanda i Islanda. Tamo voda pada iz Grenlandskog mora u Irminger more, a pad je to veći od tri kilometra. Ovaj impresivni podvodni vodopad ima pad veći od tri puta visine Angel Fallsa, najvišeg kopnenog vodopada na svijetu, i proteže se na širini od 160 kilometara, slijevajući oko 5 milijuna kubičnih metara vode svake sekunde.

Nastanak ovog podvodnog čuda povezan je s temperaturom vode. Gusta hladna voda iz Nordijskih mora tonući nailazi na malo topliju vodu Irminger mora, što uzrokuje pad. Hladna voda je gušća od tople što dovodi do ovog fenomena. Važno je napomenuti da hladnija i gušća voda biva prisiljena ispod toplije vode.


Klimatske promjene mu prijete

Međutim, klimatske promjene mogu imati utjecaja na ovaj proces. Zagrijavanje oceana i smanjenje formacije morskog leda mogu rezultirati smanjenjem volumena hladne, gušće vode koja se spušta prema dolje. Profesorica Anna Sanchez-Vidal, koja vodi ekspediciju za istraživanje Denmark Strait, ukazuje na sličan scenarij na katalonskoj obali, gdje su klimatske promjene utjecale na oceanografske procese, ključne za regulaciju klime i duboke ekosustave.

“Sličan primjer je i na katalonskoj obali. Tamo je smanjenje broja tramontanskih dana zimi u zaljevu Lavanda i sjeverno od katalonske obale uzrokovalo slabljenje ovog oceanografskog procesa koji je odlučujući u regulaciji klime te ima veliki utjecaj na duboke ekosustave”, poručila je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.