fbpx
Foto: Screenshot/YouTube

IZ VODE JE IZRONIO GRAD, POPUT IZGUBLJENE ATLANTIDE: Ruševine misterioznog carstva datiraju prije 3.400 godina, znanstvenici misle da su pronašli drevni grad

Autor: L.B.

Sve čvršći stisak klimatskih promjena koje utječu na naš planet ponekad otkrije i tajne koje su tisućama godina bile zakopane daleko od ičijeg pogleda.

Naime, kako se vode i led povlače u uvjetima zagrijavanja, na površini se pojavljuju tragovi ljudi i civilizacija koje su davno nestale iz carstva smrtnika.

Tako je posljednjih mjeseci Irak posebno teško pogođen ekstremnom sušom, dok se crpljenjem vode kako se usjevi ne bi osušili, rezervoar vode Mosul rapidno smanjuje, piše Science Alert.


Drevni grad Zakhiku

Međutim, usred ove krize, nedostatak vode i isušivanje potaknuto ekstremnom sušom, otkrili su ruševine drevnoga grada, potopljenog desetljećima. Sada su ponovno na suhom.

Foto: Screenshot/YouTube

Budući da je brana nastala 1980-ih, prije nego što je naselje arheološki proučeno i katalogizirano, ponovno pojavljivanje ruševina predstavlja rijetku priliku da ih znanstvenici istraže. Arheološko nalazište nazvano je Kemune.

Ruševine se sastoje od palače i nekoliko drugih velikih građevina, koje datiraju iz brončanog doba u regiji, prije oko 3400 godina. Znanstvenici smatraju da bi ruševine mogle biti drevni grad Zakhiku, užurbano središte Carstva Mittani, koje je egzistiralo na obalama rijeke Tigris između 1550. i 1350. godine prije Krista.

Foto: Screenshot/YouTube

No, ovo nije prvi put da se grad izdigao iz vode poput izgubljene Atlantide. Godine 2018., vode brane su se dovoljno povukle da arheolozima daju kratak pogled na ruševine, kada su ih mogli vidjeti i snimiti, prije nego što je razina vode porasla i ponovno ih prekrila.

Mapiranje tajanstvenog grada

Zato su u prosincu 2021., kada se grad ponovno počeo pojavljivati, arheoloz bili spremni iskoristiti drugu po redu mogućnost kratkog pogleda na ruševine.

U siječnju i veljači ove godine, arheolog Hasan Ahmed Qasim iz Kurdistanske arheološke organizacije u Iraku, zajedno s kolegama istraživačima Ivanom Puljiz sa Sveučilišta u Freiburgu i Peterom Pfälznerom sa Sveučilišta Tübingen u Njemačkoj, krenuli su u mapiranje tajanstvenog grada.
Foto: Screenshot/YouTube

Osim palače koja je otkrivena 2018. godine, istraživači su pronašli još neke zanimljive građevine. To je uključivalo veliku utvrdu sa zidom i kulama, industrijski kompleks i ogromnu, višekatnu zgradu za skladištenje, a sve potječe iz Carstva Mittani.

Kobni potres

“Ogromna zgrada skladišta je od posebne važnosti jer su u njoj sigurno bile pohranjene ogromne količine robe, vjerojatno dovezene iz cijele regije”, rekla je Puljiz.

Očuvanje zidova od opeke od blata bilo je prilično izvanredno, s obzirom da su bili pod vodom više od 40 godina, ali to je bio rezultat prilično naglog pada grada 1350. godine prije Krista.
Tijekom pada, potres je razorio regiju, srušivši građevine, što je rezultiralo zaštitnim slojem prašine koja je pala preko preostalih netaknutih zidova, prekrivajući njihove oslikane murale, kao i sadržaj zgrada.

Foto: Screenshot/YouTube

Nevjerojatan nalaz

Fascinantno, u gradu je također pronađeno nekoliko keramičkih posuda s više od 100 nepečenih glinenih ploča ispisanih klinastim pismom, koje datiraju iz srednjoasirijskog razdoblja, ubrzo nakon potresa.

Tim znanstvenika se nada da bi ovi zapisi mogli sadržavati neke informacije o tome tko je živio u gradu, a možda čak i o samom potresu koji je doveo do njegove propasti.

“Blizu je čuda da su klinaste ploče napravljene od nepečene gline preživjele toliko desetljeća pod vodom”, rekao je Pfälzner.

Važno središte Mittani carstva

Brana je u međuvremenu ponovno napunjena, što je još jednom potopilo grad, ali su ovog puta poduzeti koraci kako bi se osiguralo da bude očuvan za buduća iskapanja, kada se voda ponovno povuče. Ruševine su zatvorene plastičnim pokrovima koji će spriječiti buduću eroziju i degradaciju u narednim godinama.

Foto: Screenshot/YouTube

U međuvremenu, neumoran rad dao je arheolozima materijal za proučavanje koji bi mogao rasvijetliti živote drevnih Mittanija koji su živjeli u nekoć velikom gradu.

“Rezultati iskapanja pokazuju da je to mjesto bilo važno središte u Carstvu Mittani”, rekao je Qasim.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.