Pixabay

IZ OTOPLJENIH SANTI LEDA PRIJETI NAM KATASTROFA! Stižu li nam nove, daleko opasnije, pandemije!?

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici upozoravaju da bi ubrzano zagrijavanje krajnjeg sjevera Zemlje moglo osloboditi brojne viruse stare i po stotine tisuća godina, koji su zakopani u sibirskom vječnom ledu, što može dovesti do velikih posljedica za čovječanstvo.

Zbog ubrzanog zagrijavanja planeta, a Arktik se zagrijava barem dvostruko brže od ostatka svijeta, ledene sante se otapaju, prvi put od ledenog doba, pri čemu postoji opasnost od oslobađanja patogena s kojima se suvremeni čovjek do sada nije susreo, prenosi britanski dnevnik Independent.

Pretpostavka da bakterije mogu dugo preživjeti definitivno je prihvaćena u znanstvenim krugovima.

“Jedina nedoumica jest koliko dugo virusi mogu preživjeti u ledu – milijun godina, 500.000 ili 50.000 godina”, ističe virusolog Jean Michel Claverie. On tvrdi da postoje veoma kvalitetna istraživanja koja upućuju na to da bakterije iz dubokog leda mogu oživjeti.

I virusologinja Chantal Abergel smatra da je moguće oživjeti viruse iz starih uzoraka leda. Ona napominje da su istraživači uspjeli reaktivirati drevne DNK viruse, ali ne i mnogo krhkije RNK viruse.

POČINJE NOVA SVEMIRSKA UTRKA! Ove tri zemlje uskoro šalju misije na Mars




RNK virusi odnose se na bolesti poput španjolske gripe i novog koronavirusa, a DNK virusi uključuju gotovo iskorijenjenu bolest velikih boginja.

Kada se jednom nađe u stanici “domaćina”, virus otpušta svoju DNK ili RNK, koja sadrži informaciju potrebnu da se stvore nove virusne čestice, te preuzima nadzor nad nekim aspektima staničnog metabolizma.

Drugu prijetnju za čovječanstvo predstavljaju bakterije.




Tako je 2016. epidemija antraksa u Zapadnom Sibiru pokosila krda sobova. Kada su se u lipnju trupla životinja odledila, od te bolesti zarazile su se 23 osobe.

Znanstvenici upozoravaju da opasnost ne predstavlja samo odmrzavanje ledenih površina nego i pojačana ljudska i životinjska aktivnost u područjima koja su već dugo rijetko naseljena.

“Ovo je recept za katastrofu, jer već imamo ‘svježi’ virus”, obrazlažu virusolozi i napominju da se virusi iz leda “sele” u rijeke.

Ako se čovjek zatekne među zamrznutim virusima koji mogu biti pandemijski, on bi se mogao zaraziti i sam pokrenuti novu pandemiju, navode stručnjaci.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.