Foto: YouTube

Istraživači u mračnim dubinama snimili jezivu pojavu: Pogledajte misterioznu sjenu kako vreba

Autor: H.B.

Znanstvenici su nedavno snimili iznimno rijetku “ultra-crnu” udičarku kako vreba poput žive sjene u dubokom moru uz obalu Kalifornije. Istraživači iz Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) primijetili su vrstu udičarke iz roda Oneirodes 29. rujna. Snimili su je na dubini od 781 metara dok su manevrirali daljinski upravljivim vozilom (ROV) u Monterey Canyonu, masivnom kanjonu u dubokom moru koji se proteže na više od 470 kilometara uz obalu Kalifornije.

Znanstvenici su bili usred prikupljanja sitnih, bodljikavih organizama poznatih kao faedarije, koje plutaju u vodenom stupu i hrane se padajućim detritusom, ili morskim snijegom, kada su naišli na udičarku veličine nogometne lopte. To je prva udičarka viđena u Monterey Canyonu od 2016. godine i tek deveti put da su znanstvenici primijetili ova stvorenja u području u posljednjih 36 godina, prema priopćenju MBARI-ja.

“Naletjeti na udičarku koja vreba je uzbudljivo iskustvo za svakoga tko istražuje morske dubine”, izjavio je Bruce Robinson, viši znanstvenik u MBARI-u. Video susreta jasno prikazuje morski snijeg i pomalo mističnu mračnu siluetu. To je zbog toga što je njezina koža toliko tamna da apsorbira svjetlost i djeluje poput “plašta nevidljivosti”, dodao je Robinson, prenosi Live Science.

Zašto je tako crna

Ova vrsta udičarke pripada ekskluzivnom klubu “ultra-crne” faune dubokog mora, koja apsorbira barem 99,5% svjetlosti koja je pogodi. Prema studiji iz 2020. godine objavljenoj u časopisu Current Biology, još samo 15 morskih vrsta poznato je da apsorbira toliko svjetlosti. Ova stvorenja su toliko tamna da je “kao da gledate crnu rupu”, rekao je vodeći autor studije Alexander Davis, morski ekolog na Sveučilištu Duke i MBARI, The New York Timesu kad je studija iz 2020. objavljena.

Studija je otkrila da je koža ovih životinja čvrsto pakirana melanocitima, stanicama koje sadrže pigment melanin, koji također daje boju ljudskoj koži. Oblik i konfiguracija ovih stanica omogućuju im da apsorbiraju gotovo svaku valnu duljinu svjetlosti koja pogodi njihovu kožu. “Ultra-crna koža osigurava da se svjetlost koja vas pogodi potpuno apsorbira, da se ništa ne odbija natrag da otkrije vašu lokaciju”, rekla je koautorica studije Karen Osborn, zoologinja u Smithsonian National Museum of Natural History i MBARI-u.

Znanstvenici su očarani Izgubljenim gradom u dubinama oceana: Pogledajte kako izgleda ovo čudo
Ugasila je svjetlo

Ova osobitost omogućava udičarkama da ostanu potpuno skrivene dok “leže u prikrajku i čekaju svoj plijen” koristeći svoje bioluminiscentne mamce slične ribičkim štapovima, dodao je Robinson. Zanimljiva kamuflaža također pomaže udičarkama da se skrivaju od grabežljivaca. Kad je tim MBARI-a prvi put primijetio udičarku, koristila je svoj mamac. No brzo je ugasila svjetlo kad je shvatila da je promatrana.

Znanstvenici znaju da je riba na novom videu ženka zbog svoje veličine. Ženke udičarki mogu narasti do 37 centimetara, dok mužjaci rastu samo oko 1,3 centimetra.
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.