Foto: Twitter

Istraživači u moru snimili biće čiji izgled izaziva jezu: Pogledajte kako se zove i kako se kreće

Autor: H.B.

U posljednjih nekoliko dana, internetom se proširila fascinantna video snimka morskog bića koje je zaintrigiralo milijune ljudi. Radi se o vampirskoj lignji, čudnovatom stanovniku oceanskog dna, a video je podijeljen pod naslovom “Vampirska lignja ‘lebdi’ po morskom dnu mašući s perajama”.

Vampirske lignje, znanstveno poznate kao Vampyroteuthis infernalis, su malene, dubokomorske životinje koje pripadaju skupini Vampyromorphida. Unatoč imenu, nisu prave lignje, već su bliže rodbini hobotnica. Ovi čudnovati organizmi naseljavaju duboke oceane na dubinama do čak 900 metara.


Bizaran fenomen prestravio građane: U samo jednom danu tisuću ptica uginulo oko goleme zgrade

Ono što odmah upada u oči kod vampirskih lignji je njihov neobičan, jeziv, izgled. Imaju prozirna tijela i velike crvene oči koje su im donijele ime. Njihovo znanstveno ime, Vampyroteuthis infernalis, doslovno prevedeno znači “vampirska lignja iz pakla”, što savršeno odražava njihov jezivi izgled. Unatoč tomu, važno je napomenuti da vampirske lignje nisu opasne i ne predstavljaju prijetnju ljudima.

Živi fosili

Jedna od najizrazitijih karakteristika ovih bića je mrežasta koža između njihovih “ruku” koja stvara dojam plašta kad ih povuku. Ova koža ima različite funkcije, uključujući hvatanje plijena i obranu od potencijalnih grabežljivaca.
Što se prehrane tiče, vampirske lignje se pretežito hrane morskim snijegom. To je mješavina mrtvih organizama, planktona i drugih organskih čestica koje se spuštaju s površine oceana. Za tu svrhu imaju male i oštre kljunove kojima konzumiraju taj detritus.

Ljudi nabasali na zapušteni nuklearni bunker: Ono što su zatekli unutra potpuno ih je iznenadilo

Ove morske dubina naseljavaju posebne prilagodbe kako bi preživjele u ekstremnim uvjetima dubokog oceana, gdje je svjetlost slaba, a tlak visok. Njihove velike oči pomažu im da otkriju slabe bioluminiscentne tragove koje proizvode drugi organizmi u dubinama, omogućavajući im da se kreću i love plijen u potpunom mraku.

Vampirske lignje se često opisuju kao “živi fosili” zbog svoje drevne evolucijske povijesti koja je ostala gotovo nepromijenjena tijekom milijuna godina. One su izvanredni primjeri nevjerojatne raznolikosti života koja obitava u dubokim oceanima. Njihovo otkriće i proučavanje pružaju dragocjen uvid u tajanstveni svijet dubinskih oceana.
Tajanstvene niti poput mreže padaju s neba: Zbunjeni građani zatražili odgovor, oglasili se stručnjaci

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.