Foto: HRT

Istraživači otkrili masivnu rupu u Zagorju: Pogledajte kakve su prizore zatekli u njoj

Autor: H.B.

Speleolozi iz udruge Kraševski zviri iz Ivanca došli su do nevjerojatnog otkrića. Nakon topografskog snimanja Ravne gore, u šumi u mjestu Goranec, ovi su istraživači otkrili najdublju jamu u Varaždinskoj županiji i Hrvatskom zagorju. Riječ je o jami dubine čak 30 metara, a nazvali su je Gliboka jama, što zapravo znali duboka jama.

Hrvatski znanstvenici upozoravaju: Jadran se mijenja i nemoguće je to zaustaviti


“Na početku je bila ona dosta sužena, tako da smo ulaz dva vikenda proširivali, a nakon toga se morala opremiti i postaviti za vertikalno napredovanje. Specifična je upravo zbog svoje vertikalnosti. Nema previše polica i na dnu ima dosta siga”, rekao je Vinko Dubovečak iz Speleološke udruge za HRT.

 

Kako je izaći iz najdublje zagorske jame (30 m)?
Komentar istraživača: to je sad autoput, kak je bilo prije proširivanja 🙂

Radni naziv jame “Gliboka”, Ravna gora, Goranec, Klenovnik – istraživanje u tijeku.

Autor videa: Gregor Janžek, Model: Damir Androić

Posted by Speleološka udruga “Kraševski zviri” Ivanec on Saturday, 2 September 2023
‘Bilo je iznenađenja’

Speleolozi nisu promatrali jamu s površine, već su jedan za drugim ulazili u nju. “Bilo je iznenađenja i uzbuđenja jer u Zagorju nema previše dubokih objekata, najdublji su do 25 metara tak da ovaj zvuk nismo već dugo čuli u Zagorju. Znamo ga čuti na ekspedicijama, primjerice na Velebitu, ali tu nas je baš lijepo iznenadilo”, rekao je Damir Androić iz udruge Kraševski zviri.

Foto: Screenshot

Zanimljivo, od 94 špilje i jame u Varaždinskoj županiji najviše ih se nalazi na prekrasnim obroncima Ravne gore i Ivanščice. Posebno je važno naglasiti da je otvor jame bio veličine šake kada su ga prije dva mjeseca otkrili, a na kraju se ispostavilo da je duboka čak 30 metara.

Foto: Screenshot

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.