Screenshot/Youtube

Islandski vulkan i dalje prijeti: Znanstvenici upozoravaju da bi moglo doći do erupcije

Autor: Zlatko Govedić

Rizik od vulkanske erupcije na poluotoku Reykjanesu na jugozapadu Islanda i dalje je vrlo visok, s deformacijama tla i potresima duž magmatskog dijela – gotovo vertikalnog podzemnog tunela koji ide od magmatske komore prema površini Zemlje.

Magmatski dajk dug 15 km, proteže se od Sundhnúka na sjeveroistoku poluotoka do grada Grindavíka i dalje prema moru. Nastao je nakon tisuća potresa koji su pogodili regiju u listopadu i studenom.

Dajk (engl. dike) je subvertikalno pločasto tijelo koje razdvaja veće stijenske mase te nastaje kristalizacijom magme.

Prijetnja još postoji

Evakuacija stanovnika Grindavíka provedena je 10. studenog, dok su vlasti upozorile na moguću erupciju unutar nekoliko dana.

Potom se seizmička aktivnost nastavila s više od tisuću potresa gotovo svakog dana. Deformacije tla i velike udubine počele su se pojavljivati u Grindavíku, dok se od vikenda bilježi i značajno uzdizanje oko elektrane Svartsengi i odmarališta Blue Lagoon.

Geolog Jaime Toro sa Sveučilišta Zapadne Virdžinije tvrdi da je pritisak magme uzrokovao otvaranje pukotine, a magma koja se kretala prema gore drenirala je ispod, stvarajući volumenski manjak.
Islandski meteorološki ured (IMO) objavio je da je područje s najvećim rizikom od pojave pukotine, gdje magma probija površinu Zemlje, Hagafell, udaljeno otprilike 2 km sjeveroistočno od Grindavíka.

Iako je u posljednjim danima seizmička aktivnost malo opala, a deformacija usporila, stručnjaci upozoravaju da je prerano isključiti mogućnost erupcije.
‘Spavao’ je 800 godina, a sada sije strah od erupcije: Tutnje potresi, pojavila se golema pukotina

Tlo i dalje bubri

Voditelj mjerenja deformacija u IMO-u Benedikt Gunnar Ófeigsson napominje da se rizik od erupcije može polako smanjivati, ali je naglasio da je još prerano isključiti tu mogućnost. Zbog nastavka aktivnosti u magmatskom sustavu, rizik od erupcije još nije smanjen.

Geolog Bill McGuire sa Sveučilišnog koledža u Londonu (UK) tvrdi da podaci GPS-a pokazuju da površina tla u blizini pukotine i dalje bubri, što je vjerojatno uzrokovano nastavkom smještaja magme na plitkim dubinama. S obzirom na to, McGuire tvrdi da će proći nekoliko tjedana prije no što se može reći da erupcija nije vjerojatna.

S njime se slaže i geolog Edward W. Marshall s Islandskog sveučilišta te naglašava da će biti potrebno više vremena prije no što se može isključiti mogućnost erupcije, uzimajući u obzir potrese i deformacije tla.

Nedavne erupcije u regiji pokazale su da je teško predvidjeti kada bi erupcija mogla započeti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.