Foto: Pixabay

IRSKU NIKADA NISU NASELJAVALI DINOSAURI, NO PRONAĐENA SU ČAK DVA FOSILA: ’Vrijedno otkriće’

Autor: M.V.

Jedini ostaci dinosaura ikada pronađena na području Irske, sada pokazuju nova istraživanja, pripadali su dvije različite vrste, javlja BBC.

Prvotno pronađeni u okrugu Antrim, fosili su smatrani dijelom jedne životinje, no analizom Sveučilišta Portsmouth i Sveučilišta Belfast zaključeno je kako su pripadali četveronošcu, biljožderu, Scelidosaurusu dok je drugi dio pripadao dvonošcu, mesožderu, vrsti sličnoj Sarcosaurusu.

Obje vrste stare su oko 200 milijuna godina, no zanimljivo, nijedna vrsta nije boravila na području Irske.

Ovaj je prostor većinom bio pod vodom, tijekom godina dinosaura pa nalazišta životinja koje su najčešće kopnene prirode, nisu česta. Ipak, smatraju stručnjaci, postoji teorija kako su ostaci došli do Irske.

“Dva fosila koja su pronađena vjerojatno su pripadala životinjama koje je donijelo more pa su, mrtvi ili živi, plutali na tom prostoru gdje su naposljetku i zatrpani pa su fosilizirani”, objašnjava Mike Simms, kurator i paleontolog tamošnjeg Nacionalnog muzeja u kojem će fosili biti izloženi.
No, ovi nalazi vrijedni su ne samo za ovo područje nego i za razumijevanje dinosaura u totalu.

“Scelidosaurusovi ostaci pojavljuju se u marinama pa počinjem misliti da je ta vrsta naseljavala obalna mjesta, možda se čak hranila morskom travom, kako to danas čine obalne iguane”, tvrdi profesor David Martill.
Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.