screenshoot/bbc

IPAK NISU MILANKOVIĆEVI CIKLUSI: Znanstvenici otkrili tko je zapravo glavni krivac za globalno zatopljenje

Autor: Dnevno

U posljednjih nekoliko mjeseci pojavilo se niz pitanja je li NASA pripisala globalno zatopljenje promjenama u načinu kretanja Zemlje oko Sunca – ciklusima koji su poznati i kao Milankovićevi ciklusi.

Znanstvenici su uvjereni da je globalno zagrijavanje prvenstveno rezultat čovjekovih aktivnosti – točnije, direktnog ispuštanja Co2 u atmosferu Zemlje sagorjevanijem fosilnih goriva.

Prvo, Milankovićevi ciklusi djeluju na duži vremenski period, u rasponu od desetina tisuća do stotina tisuća godina. Nasuprot tome, globalno zatopljenje koje trenutno traje počelo je prije nekoliko desetljeća ili stoljeća najkasnije.

Tokom posljednjih 150 godina, Milankovićevi ciklusi nisu mnogo promijenili količinu Sunčeve energije koju je apsorbirala Zemlja.

Drugo, Milankovićevi ciklusi su samo jedan faktor koji može doprinijeti klimatskim promjenama, kako prošlim, tako i sadašnjim. Čak i tokom ciklusa ledenog doba, promjene u obujmu ledenih pokrivača i atmosferskog ugljikovog-dioksida igrale su važnu ulogu u promjeni temperature.

Obujam ledenih pokrivača, na primjer, utječe na to koliko se energije Sunca reflektira nazad u svemir, a samim tim utječe i na Zemljinu temperaturu. Direktan unos ugljikovog-dioksida u atmosferu sagorjevanijem fosilnih goriva je, također, odgovoran za promjenu sastava atmosfere, a ne klimatske promjene izazvane Milankovićevim ciklusima.

Od početka industrijskog doba, koncentracija ugljikovog-dioksida u atmosferi Zemlje povećala se za 47 posto. Samo u posljednjih 20 godina, ugljen-dioksid je porastao za 11 posto. Znanstvenici su gotovo uvjereni da je ovaj ugljikov-dioksid prvenstveno rezultat ljudskih aktivnosti, jer ugljik proizveden sagorjevanijem fosilnih goriva ostavlja poseban “otisak” koji instrumenti mogu mjeriti.

Tokom istog vremenskog perioda, globalna prosječna temperatura Zemlje povećala se za oko jedan stupanj Celzijusa i trenutno raste brzinom od 0,2 stupnjeva Celzijusa svakih deset godina. Tim tempom očekuje se Zemlja zagrijati za još pola stupnja do 2030. godine.

Ovo relativno brzo zagrijavanje naše klime uslijed ljudskih aktivnosti događa se usprkos vrlo sporim promjenama izazvanim Milankovićevim ciklusima. Količina Sunčevih zraka koji stižu do Zemlje porasla je neznatno tokom proteklog stoljeća pa teško da je ona pokretač globalnog zatopljenja.

Od 1750. godine, zagrijevanjem pod utjecajem efekta staklenika je više od 50 puta veće nego zagrijavanje Zemlje pod utjecajem Sunca u istom periodu. Da je Sunce stvarni “krivac”, zagrijavale bi se i troposfera i stratosfera. Umjesto toga, Zemljina površina i niži slojevi atmosfere su se zagrijali, ali se stratosfera ohladila.

Da nije bilo čovjekova utjecaja na klimu, prema svom položaju, Zemlja bi se trebala hladiti, a ne grijati, ako je vjerovati Milankovićevim ciklusima. Tako bi se nastavio dugoročni trend hlađenja započet prije 6.000 godina.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.