Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ipak ima života nakon smrti: Jedan dio ljudskog tijela nastavit će živjeti dugo nakon što odete

Autor: H.B.

Svako ljudsko tijelo je domaćin složenoj zajednici trilijuna mikroorganizama koji obavljaju ključne funkcije za naše zdravlje tijekom života. Ovi mikrobi nam pomažu probaviti hranu, proizvesti esencijalne vitamine, štite nas od infekcija i obavljaju mnoge druge važne zadatke. No, što se događa s ovom mikrobnom zajednicom nakon smrti?

U intrigantnoj studiji istraživača iz područja ekološke mikrobiologije koju donosi Live Science, razmatra se postmortem sudbina ovih mikroba, poznatih kao nekrobiom. Ranije se smatralo da mikrobi umiru zajedno s nama, ali najnovija istraživanja sugeriraju drugačije.


Kada umremo, srce prestaje cirkulirati krv koja prenosi kisik u tijelu. Stanice tijela počinju se samoprobavljivati u procesu znanom kao autoliza. Enzimi u tim stanicama počinju djelovati na razgradnju stanica i stvaraju različite produkte razgradnje koji postaju izvrsna hrana za naše simbiotske bakterije. Ove bakterije, koje su inače smještene u našim crijevima, koriste ove produkte kao izvor hrane, a budući da imunološki sustav više nije prisutan da ih kontrolira, one se razmnožavaju.

Foto: Unsplash

Mikrobi neće umrijeti

Crijevne bakterije, osobito Clostridia, šire se unutar našeg tijela i sudjeluju u procesu razgradnje tijela. Bez prisutnosti kisika, ove bakterije prelaze na fermentaciju kako bi proizvele energiju, stvarajući pri tome neugodne plinove raspadanja.

Očekivalo bi se da će ovi mikrobi umrijeti zajedno s tijelom, ali istraživanje sugerira drugačije. DNK mikroba povezanih s domaćinom može se otkriti u tlu ispod tijela, na površini tla i u grobovima čak i mjesecima ili godinama nakon smrti. Ovo otvara pitanje jesu li ti mikrobi i dalje aktivni ili su u stanju mirovanja.

Novija istraživanja pokazuju da ovi mikrobi ne samo da preživljavaju, već i igraju ključnu ulogu u razgradnji tijela kako bi se stvorili uvjeti za novi život. Kada se tijelo razlaže, mikrobi se ispiru u tlo zajedno s tekućinom razgradnje. Ovdje se miješaju s postojećom mikrobnom zajednicom u tlu i nastavljaju živjeti.

Dječak donio doma neobičnu kapsulu: Nedugo nakon toga gotovo cijela obitelj je tragično preminula

Život nakon smrti

Ovaj proces miješanja dviju različitih mikrobnih zajednica često se događa u prirodi. Rezultat ovog miješanja ovisi o različitim faktorima, uključujući koji mikrobi su prvi prisutni i kako su promijenili okoliš.
Mikrobi povezani s domaćinom, prilagođeni stabilnom okolišu u našem tijelu, suočavaju se s izazovom prelaska u tlo, koje je ekstremno promjenjivo okruženje. Osim toga, tlo već sadrži raznoliku mikrobnu zajednicu koja je prilagođena tlu. Međutim, istraživanje sugerira da naši mikrobi sudjeluju u razgradnji tijela i recikliranju hranjivih tvari.

Ovo otkriće naglašava mikroskopsku ulogu koju naši mikrobi igraju u ekosustavu nakon smrti, pomažući preoblikovati tijelo u hranjive tvari koje podržavaju novi život. Recikliranje hranjivih tvari iz tijela ključno je za održavanje ravnoteže u ekosustavima.

Jelo koje malo tko ima petlje pojesti: Ljudi su od njega čak i umirali, a uopće nije otrovno
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.