Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Hrvatski znanstvenici upozoravaju: Jadran se mijenja i nemoguće je to zaustaviti

Autor: H.B.

Na međunarodnom skupu održanom na Krku, oko stotinu znanstvenika razgovaralo je o klimatskim promjenama i potrebi očuvanja morskog staništa u Jadranskom moru. Ovo poluzatvoreno i plitko more osjetljivo je na različite utjecaje, uključujući više temperature, turizam, ribarstvo i pomorski promet.

Ove godine, Jadran je doživio izrazito visoke temperature morske vode, dosežući čak 30 stupnjeva Celzijevih na nekim područjima. Ova promjena temperature ozbiljno utječe na morsku floru i faunu, dovodeći do stresa u ekosustavu i, u nekim slučajevima, uzrokujući masovno ugibanje organizama.


“Mnogi morski organizmi su prilagođeni specifičnim ekološkim uvjetima, i bilo kakva promjena može uzrokovati slabljenje njihove otpornosti na bolesti. To smo primijetili s periskama, a sada imamo sve više dokaza da se slično događa i drugim organizmima”, izjavila je dr. sc. Milvana Arko-Pijevac iz riječkog Prirodoslovnog muzeja, prenosi HRT.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Jadran se mijenja

Zbog povećanih temperatura, znanstvenici iz Splita primjećuju promjene u veličini morskih organizama u pelagijalu, kao i pojavu novih vrsta.

“Termofilne vrste koje se šire s toplijim vodama mogu potisnuti borealne ili hladnoljubive vrste. Na primjer, riba strijelka, koja se proširila Jadranom, postala je predator sitnih plavih riba, što bi moglo utjecati na ravnotežu u ekosustavu”, upozorava dr. sc. Vjekoslav Tičina iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Znanstvenici u Puli prate promjene u životnom ciklusu meduza i razvoju ribljeg mlađa. Promjene u prirodi, uključujući rani početak cvjetanja fitoplanktona i promjene u početku razvoja ribljeg mlađa, zahtijevaju daljnja istraživanja kako bi se razumjelo kako se na to reagira.

Kako izgleda pomrčina Sunca iz svemira? Pogledajte zadivljujuću snimku NASA-ine kamere

Nedostatak kisika i povećane temperature morske vode, već trideset godina bilježe znanstvenici na lokaciji Zmajevog oka kod Rogoznice. Na razini Europske unije, planira se zaštita 30 posto morskih ekosustava do 2030. godine, s ciljem očuvanja morskog okoliša. Hrvatska već aktivno sudjeluje u tom procesu, a trenutačno je pod zaštitom 12,6 posto Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom.
S obzirom na nepovratne promjene u morskom ekosustavu, prilagodba se čini ključnom strategijom za očuvanje Jadranskog mora i njegovih organizama.

Kriovulkanski komet leti prema Zemlji: Glomazna svemirska stijena izaziva strahopoštovanje

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.