Dugi Rat. Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Hrvatski ronioci se pohvalili ‘čudesnim’ ulovom: Pogledajte što su izvukli s dna mora

Autor: F.F

Više od 100 volontera i ronilaca iz različitih dijelova Hrvatske okupilo se proteklog vikenda na otoku Jakljanu u dubrovačkom akvatoriju kako bi očistili podmorje i obalu. Organizator akcije čišćenja, Antun Perušina, izvijestio je da su iz mora izvukli otprilike 25 kubika smeća, uglavnom plastike, boca i raznih materijala koji su bačeni s brodova.

Nije bilo velikih komada smeća, ali su primijetili i čep od boce iz Albanije te slične sitnice. Prema Perušini, glavni uzrok onečišćenja mora je čovjek. Iako nešto smeća doplovi iz susjednih zemalja tijekom zime, većina smeća završi u moru zbog ljudskih aktivnosti, poput odlaganja otpada s brodova.

“Uglavnom je krivac onečišćenja čovjek. Naravno, dosta smeća nam zimi dopluta i dođe iz susjednih zemalja, a nešto tog smeća završi i u moru, iz chartera, barki i slično. Sve je manje toga što se s barki baci, a jako puno toga dopluta zimi”, poručio je Perušina za HRT.

Hvalevrijedna akcija

Zahvaljujući podršci lokalne zajednice, čišćenje mora je bilo uspješno. Hoteli su pružili smještaj za 120 ronilaca iz različitih dijelova regije, a privatne tvrtke su pružile pomoć u vidu brodova i mehanizacije. Perušina ističe da bi bez njihove podrške bilo teže provesti akciju čišćenja.

Otkriven ogromni tunel u misterioznoj grobnici: ‘Ovo je pravo inženjersko čudo’

Uklanjanje smeća i pravilno zbrinjavanje zahtijeva veliki napor, ali uz podršku lokalne zajednice i suradnju s Čistoćom, akcija je uspješno provedena. Slična akcija održana je i u Dugom Ratu.
U ovoj eko akciji sudjelovalo je pet barkariola iz SRK Orkan i dvadesetak ronilaca RK Podstrana, RK Monachus Split, RK Puntar Split i Kluba za podvodnu aktivnost Iglun iz Dugog Rata, a cijeli ekološki projekt organizirali su Slobodna Dalmacija i tvrtka Perutnina Ptuj. Ronioci su pronašli niz stvari u našem moru, a na fotografijama možete vidjeti što su sve ‘upecali’.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.