Photo: Robert Anic/PIXSELL

HRVATSKA NA SUROVOJ KARTI RIZIKA: Rizično područje već je pogodio najjači potres zabilježen čak i u Estoniji

Autor: Dnevno

U posljednjih 40 godina udvostružio se broj osoba koje su bile izložene potresima, a poznavanje seizmičkih područja postaje sve veći prioritet. Zbog toga je jedan od najvećih osiguravatelja imovine sa sjedištem u SAD-u FM Global, objavio opsežnu svjetsku kartu rizika od potresa.

Na njoj su prikazana područja označena bojama, koje predstavljaju razdoblja ukojima potresi uzrokuju razornu štetu, ovisno o tome u kakvom su riziku od potresa, piše Forbes.

Hrvatska na karti rizika

Foto: Global FM/Screenshot

Većina Hrvatske je u narančastoj, koja predstavlja period razornog potresa svakih 250 godina i zelenoj boji, koja predstavlja period od razornog potresa svakih 500 godina.

Crvenom bojom koja označava rizik od velikog potresa svakih 100 godina, označeni su Zagreb, Banovina te karlovačko područje, kao i manji dijelovi nedaleko od Sinja i Metkovića. Na području Hrvatske nema ljubičaste oznake, odnosno perioda razornog potresa svakih 50 godina.

Najjači potres u Hrvatskoj zabilježio seizmograf u Estoniji

Podsjetimo, 2. srpnja 1898. godine u 5 sati i 17 minuta dogodio se razoran potres na području Sinjskog polja, a najpogođenije je bilo područje Turjaka, Košuta, Čaporica, Garduna, Graba, Trilja, Vedrina i Vojnića. Potres je bio procijenjene magnitude na 6,7m te je službeno najjači potres koji je pogodio Hrvatsku.

Bilo je vrijeme žetve pa je većina stanovnika u vrijeme potresa bila u poljima. Stradalo je nažalost troje djece i tri odrasle ženske osobe. U Turjacima je bilo 12 teško ranjenih ljudi, u Vojniću 20 ljudi je što teško što lakše ranjeno. U Vojniću i Turjacima su kuće uglavnom bile porušene.

U prvih tjedan dana nakon potresa osjetilo se preko 120 naknadnih potresa u tom kraju, a potres je zapisan na seizmografima širom Europe. Najdalji seizmograf koji je zapisao taj potres bio je 1784 km udaljen od epicentra potresa i nalazio se u Estoniji (u Jurjewu). Tom potresu prethodila je slabija seizmička aktivnost koja je započela 27. lipnja 1898. Ukupno je zabilježeno 17 prethodnih potresa, navodi se na Facebook stranici Sinj.




Veći rizik od potresa postoji u Italiji, Albaniji, Grčkoj i Turskoj, gdje prevladavaju crvena i ljubičasta boja.

Svake godine oko 1000 snažnih potresa

Velika većina svih potresa događa se na granicama ploča, gdje se sudaraju Zemljine tektonske ploče ili gdje se segmenti Zemljine kore pomiču bočno u odnosu jedni na druge. Svojstva tla igraju važnu ulogu u ishodu potresa. Kako seizmički valovi putuju zemljom, oni se brže kreću kroz tvrdu stijenu od mekog tla. Kada valovi prijeđu iz tvrde u meku zemlju, oni povećavaju amplitudu, a veći val uzrokuje jače podrhtavanje tla.




Forbes navodi da svake godine oko 1000 snažnih potresa  jačine 5,5 ili više po Richteru, potresu Zemlju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.