Foto: Goran Sebelic / CROPIX/Ilustracija

Meteorolozi pojasnili što se događa s vremenom: ‘Imamo ekstremnu situaciju’

Autor: Z.S.

Nevrijeme koje već danima hara zapadnim dijelom Europe stiglo je do Hrvatske. Najteže je pogođen jug zemlje gdje je na snazi crveni alarm. A vremenske neprilike i promjena klime bila je tema HRT-ove emisije Otvoreno.

Tamo su o tome raspravljali akademik Mirko Orlić, klimatolog, Geofizički odsjek Prirodno-matematičkog fakulteta, Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji, regionalnom uredu svjetske organizacije za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF) i dr. sc. Ivan Guttler, klimatolog, zamjenik ravnateljice DHMZ-a


Ivan Guttler/Screenshot HRT

Tri elementa

Guttler je odmah na početku rekao kako su sinoptičari DHMZ-a izdali crveno upozorenje na izuzetno opasne vremenske uvjete za tri regije-riječku, kninsku i splitsku.

“To je prvenstvo tijekom noći. Ostatak dana u petak bit će narančasto upozorenje. Tri su elementa – velike količine oborina, snažan vjetar, prvenstveno jugo i rizik od grmljavinskog nevremena, koje lokalno može uzrokovati bujice. Ono što je naša preporuka da pratite prognoze DHMZ-a, upozorenja DHMZ-a i radarske snimke u kojem smjeru se kreće neka nestabilnost”, rekao je i dodao kako u Hrvatskoj nevrijeme ipak neće biti toliko razorno kao u Francuskoj.

Smrtne posljedice

“Neće biti u toj mjeri. Nažalost, imamo smrtne posljedice u dijelu europskih zemalja. Ovaj događaj je prognoziran još u subotu, prije nekoliko dana, tako da dosta su se građani pripremili i službe u tim državama. Nadamo se da je to uzrokovalo smanjenje potencijalno još većeg broja stradanja.

Savjet je isto tako ljudima – ako baš ne moraju da ne kreću na put. Promet i to pomorski, kopneni, zračni promet je sad u ovakvim situacijama pod najvećim rizikom, ali očekujemo tijekom petka da će se ta situacija smiriti, pa će i subota biti nešto mirnija”, rekao je, a Dunja Mazzocco Drvar je kako su ekstremi sve češći.
Dunja Mazzocco Drvar,/Screenshot HRT

Ekstremne vremenske pojave sve češće

“Činjenica je, to pokazuju stručna i znanstvena istraživanja, da su ekstremne vremenske pojave sve češće. One su sada, ako gledamo sveukupnost, otprilike dva puta češće nego što su bile prije 50-60 godina. Dosta je znanstvenih radova na tu temu napravljeno, analizirano je u posljednje vrijeme u posljednjih nekoliko godina, 500 i više ovakvih vremenskih situacija, ekstremnih, različitih, od suša preko poplava do toplinskih valova, i pokazalo se da je velika vjerojatnost za njihovu pojavu značajno veća.

One su snažnije, imaju jače amplitude nego što su imale prije. Najviše je to, naravno, kod toplinskih valova koji su zapravo direktno vezani uz klimatske promjene, njihova pojavnost je i frekventnija i jača”, navela je i dodala kako je ekstremno vrijeme prva stvar koju su i meteorolozi počeli najavljivati kada su najavljivali posljedice klimatskih promjena.

“Upravo česte i prilično velike razlike u vremenskim prilikama u samo nekoliko dana ili u toku jednog mjeseca ili u toku jedne sezone, poručila je.

Mirko Orlić/Screenshot HRT

Pokazatelj da se mijenja dinamika

“Oduvijek smo znali da kad bude toplija atmosfera, da se može pohraniti više vlage u atmosferi, a to da znači imate dulja sušna razdoblja, intenzivna kišna razdoblja, imate nakon toga poplave. Zagrijavanje koje se događa, ono je različito na raznim dijelovima svijeta, ono je puno manje u području ekvatora. Zbog toga se mijenja dinamika u srednjim geografskim širinama”, rekao je pak Mirko Orlić, koji ne misli da se Europa brže zagrijava, područje Arktika se više zagrijava.

“Imamo mareografsku postaju u Bakru koja radi od 1929. godine, dakle skoro 100 godina. I pratimo te vodostaje cijelo vrijeme. Sad smo imali prošlog petka jednu poplavu, dakle 27. listopada, da bismo sljedeću imali u utorak, prije dva dana, 31. listopada. Unutar četiri dana dva puta poplave. To je evidentni pokazatelj da se mijenja dinamika”, kazao je dok je Dunja Mazzocco Drvar rekla je da smo posljednjih 60-ak godina izgubili 69 posto populacija vrsta na planetu.
Foto: Dusko Marusic / CROPIX

Porast Jadranskog mora.

Tema je bila i porast Jadranskog mora.

“Kod nas u Jadranu i uopće u Sredozemlju nije onaj glatki porast kada se vidi globalno. Imali smo dosta jak porast do 1950-ih godina, dosta stabilno od 1990-ih i sad imamo porast sličan globalnom. To znači oko 3 mm na godinu. Tako da imamo nekakve višegodišnje promjene.

Međutim, promjene su još uvijek vidljive. Recimo 3 mm na godinu, to zvuči malo, ali kad pogledate kroz 30 godina, to vam je desetak centimetara. I to se već osjeti. Ako imate blagopovoljnu obalu, to jako utječe na to koliko je more poplavljeno”; kazao je Orlić pa se osvrnuo na prognozu do kraja stoljeća.

Dvije prognoze

“Imate one optimistične prognoze, ako budu male emisije stakleničkih plinova, imate pesimistične, ako budu jako velike. Kad je riječ o optimističnima, govori se o 30-ak centimetara porasta, kad je riječ o pesimističnima, to je jedan metar. Treba znati da je to samo srednja razina. Na to dolaze oni poremećaji i meteorološki, ali koji onda još mogu dodatno pogoršati”, pojasnio je Orlić.

Oluja paralizirala Europu: Ima mrtvih, polar vortex kuca Hrvatima na vrata

Krajnosti

Guttler je pak istaknuo kako imamo dvije krajnosti.

“Jedna je krajnost negiranje klimatskih promjena, druga krajnost je katastrofizam. Mi smo danas u nekakvoj sredini, znači neće svijet biti do kraja stoljeća topliji 10 stupnjeva ili 6 stupnjeva ili 5 stupnjeva. Idemo prema, nažalost, svijetu koji je globalno topliji 3 stupnja. On će uzrokovati puno problema. Neke najbogatije države će se moći prilagoditi na taj svijet koji je topliji i 1 i 2 stupnja. Čak i u Hrvatskoj postoje neki sustavi koji će moći se prilagoditi.

‘Nismo u Hrvatskoj na nuli’

Veliki je rizik za naše neposredno susjedstvo, znači sjeverna Afrika, Bliski istok, tu će promjene u klimatskom sustavu biti puno izraženije. Postoji rizik, naravno, povećanja pritiska u smislu migracija. Klimatske promjene će biti dodatni izvor poticaja tim građanima da se sele u Europu uz neke geopolitičke razloge. Prilagodba je dio rješenja, nismo u Hrvatskoj na nuli, imamo sustave za obranu od poplave, požara i za prognozu vremena, samo ćemo morati dalje ulagati”, rekao je.

Iz Slovenije dolaze dramatične snimke: Prognostičari poslali ozbiljno upozorenje za Hrvatsku

Povezane sa globalnim zatopljenjem

Orlić je na to dodao i kako su promjene razine mora direktno povezane sa globalnim zatopljenjem.

“Kroz dva efekta. Jedno je da imate zagrijavanje, razina mora se povećava, a drugi je da imate otapanje leda na Grenlandu, na Antarktici i ledenjacima širom svijeta. To je izvor podizanja morske razine. Mjera u kojoj možemo zaustaviti zagrijavanje, a to znači u kojoj možemo smanjiti emisiju stakleničkih plinova, ujedno je i mjera u kojoj možemo usporiti zapravo podizanje morske razine”, izjavio je, a Mazzocco Drvar je dodala kako porast razine mora donosi i neke druge pojave.

“Uništavanje poljoprivrednog zemljišta. Jer kad nam se more navlači i povlači i opet navlači i povlači nekoliko puta pa onda višestruko ili sve češće i češće, ono zapravo onda ostavlja sve više soli na poljoprivrednom zemljištu koje onda više nije toliko plodno kao što je bilo prije. Nakon nekoliko godina ili desetljeća više nećemo imati recimo plodnu zemlju”, poručila je.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.