fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hotel i autocesta trebali bi spasiti ovu ugroženu vrstu: Revolucionarna ideja trebala bi spasiti 75 posto usjeva hrane

Autor: Dnevno

Pčele su jedna od najugroženijih vrsta insekata, a nestanak prijeti polovini od njihovog ukupnog broja.

Stoga su u Nizozemskoj odlučili spasiti ovu životinjsku vrstu i to na način da izgrade hotel i autocestu za pčele.

Prema vladinim podacima, 75 posto usjeva hrane ovisi o oprašivačima i zemlja je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svijetu. Zbog toga je prijetnja po počele veliki problem za Nizozemsku.

Da bi riješila ovaj problem, vlada je odlučila napraviti prostor gdje će pčele moći boraviti i hraniti se, a jedan ovakav prostor napravljen je u gradu Utrechtu.

“Hotel” se nalazi na velikom plakatu te je u njemu 200 mjesta za gniježđenje pčela.

Autocesta za pčele

Oko hotela se nalazi prostor od 7.000 metara kvadratnih s divljim cvijećem. Osim toga, u Utrechtu je na krovovima 316 autobusnih stanica napravljeno stanište za pčele i druge insekte.

U Amsterdamu je zabranjeno korištenje pesticida na javnim zelenim površinama i odlučeno je da se sade domaće vrste biljki. Time je u ovom gradu raznolikost pčelinjih vrsta porastao za 45 posto od 2000. godine.

U Nizozemskoj također rade na onome što zovu “autocesta za pčele”. To podrazumijeva sađenje velike količine divljeg cvijeća duž glavnih prometnica, a sve kako bi ovi insekti imali više hrane.
Zahvaljujući navedenim mjerama, broj pčela u nizozemskim urbanim sredinama počeo se stabilizirati, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.