Foto: Unsplash/Ilustracija

Hobotnice dolaze iz svemira? ‘Zamrznuta jaja stigla u ledenim bolidima, imaju obilježja proizašla iz neke vrste prethodnog postojanja’

Autor: L.B.

Hobotnice dolaze iz svemira. Iako zvuči kao teza daleko od službene znanosti, zapravo je ovo glavna teza koja stoji iza istraživačkog rada objavljenog u pravom, recenziranom znanstvenom časopisu ‘Progress in Biophysics and Molecular Biology’.

Objavljen pod naslovom ‘Uzrok kambrijske eksplozije – zemaljski ili kozmički?’, rad duboko zadire u nastanak života na Zemlji, piše BGR.

Kao rezultat toga, tvrdi se da je život počeo zahvaljujući kiši retrovirusa, koja je doslovno pala iz svemira. Ti su retrovirusi zatim dodali nove sekvence DNK zemaljskim genomima, za koje se navodi da su dodatno potaknule mutagene promjene.

‘Imaju obilježja za koja se čini da su proizašla iz neke vrste prethodnog postojanja’

No, postaje zanimljivo kada se u radu počne govoriti o dolasku glavonožaca.

Naime, u radu autori tvrde da su određeni glavonošci, poput hobotnica i lignji, dospjeli na Zemlju padom iz svemira, zamrznuti u svojevrsnom ‘zastoju razvoja’.

“Stoga ne treba zanemariti mogućnost da su duboko zamrznuta jaja lignje i/ili hobotnice stigla u ledenim bolidima prije nekoliko stotina milijuna godina”, piše u članku.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Međutim, autori ovog znanstvenog rada tvrde da hobotnica i druga stvorenja “imaju obilježja bioloških značajki za koje se čini da su proizašle iz ‘neke vrste prethodnog postojanja’.
‘Postoji mnogo dokaza koji podupiru ovu tezu’

Iako spekulacije o izvanzemaljskom podrijetlu života nisu novost. Štoviše, teorija ‘panspermije’ postoji još od antičke Grčke, kako u svom znanstvenom radu iz 2018. piše dr. Stephen Fleischfresser. No, ne viđa se često znanstvenike da službeno tvrde da je neka životinja stigla iz svemira.

Rad je pregledao i Keith Baverstock, znanstvenik sa Sveučilišta u Finskoj.

U svojoj je recenziji ocijenio kako doista postoji mnogo dokaza koji ovu tezu čine vjerodostojnom.
‘Mnogo zanimljivih dokaza’

Međutim, istaknuo je i da znanost tako ne napreduje. Budući da veliki dio dokaza nije konačan, ova teza samo doprinosi misteriju oko podrijetla života. Zapravo, ništa nam u sažetku rada ne pomaže da bolje razumijemo povijest života na našem planetu, piše Science Alert.

To samo dodaje još nagađanja u već prepunom loncu teorija koje je znanost rađala tijekom godina.

No, postoji nešto zanimljivo u ideji da su hobotnice iz svemira, a autori ovog rada iznijeli su mnogo zanimljivih dokaza o kojima drugi znanstvenici mogu razmišljati.

Naravno, trebat će puno da se to i dokaže.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.