Ilustracija

‘HIPOTEZA O GAJI’: Je li Zemlja živi organizam? ‘Inteligencija nije samo svojstvo pojedinca, nego i kolektiva’

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija istražila je mogućnost da naš planet nije samo lopta vode, metala i stijena. Zemlja nam je jedini dom, no može li ona doista biti pojedinačno, živo biće?

Prema nedavnoj studiji u tzv. “Hipotezi o Gaji” možda postoji više činjenica nego što se isprva čini.

“Konvencionalno se inteligencija smatra svojstvom pojedinaca, međutim, poznato je i da je svojstvo kolektiva”, tvrdi suautor studije Adam Frank, profesor fizike i astronomije na Sveučilištu Rochester.

Prema studiji, planet prolazi kroz četiri glavne faze razvoja na temelju svoje nastanjivosti i pojave inteligentnog života. Oni se kreću od “nezrele biosfere” (kakva je Zemlja bila prije milijardi godina), do “zrele tehnosfere” (savršene ravnoteže bioloških i tehnoloških sustava).

“Trenutno je naša civilizacija ono što istraživači nazivaju “nezrelom tehnosferom”, konglomerat ljudskih sustava i tehnologije koji izravno utječu na planet, ali nije samoodrživ. Primjerice, većina naše potrošnje energije uključuje potrošnju fosilnih goriva koja degradiraju Zemljine oceane i atmosferu. Tehnologija i energija koju trošimo da bismo preživjeli uništavaju naš rodni planet, što će zauzvrat uništiti našu vrstu. Planeti se razvijaju kroz nezrele i zrele faze, a planetarna inteligencija ukazuje na to kada dođete do zrelog planeta. Pitanje od milijun dolara jest shvatiti kako planetarna inteligencija izgleda i znači za nas u praksi jer ne znamo kako prijeći u zrelu tehnosferu”, zaključuju autori.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.