fbpx
Ilustracija

‘GRMI, SIJEVA, NEVRIJEME SE SPREMA!’ Stručnjaci upozorili na zastrašujuću promjenu: Je li ovo kraj života na planetu kakav znamo!?

Autor: Zlatko Govedić

Globalno zagrijavanje dovodi do sve većeg broja oluja i grmljavina. Pojavljuju se i tamo gdje ih prije nikada nije bilo. To je loša vijest za prirodu, jer su udari gromova uzrok polovice šumskih požara.

U kolovozu prošle godine područje Sjevernog pola pogodila je velika oluja tijekom koje je grom udario čak 48 puta. Američka meteorološka služba bila je izdala priopćenje da je to najsjevernija grmljavina u suvremenoj povijesti, a toliki broj munja bio je nestvaran događaj!

Na krajnjem sjeveru Zemlje nemoguće je stvaranje čestica pa je mehanizam stvaranja grmljavine morao biti neki drugi.


Stručnjaci tvrde da je to posljedica globalnog zagrijavanja. Nevjerojatno toplo vrijeme na Arktiku i dim koji se širio planetom zbog velikog broja požara doveli su do stvaranja oluje i grmljavina na Sjevernom polu.

U Sjevernoj Americi povećan je broj pražnjenja za čak 50 posto. Povećanje temperature zraka za jedan Celzijev stupanj povećava broj munja za 12 posto! Što je atmosfera toplija, ima više vlage. Što je zrak vlažniji, veća je vjerojatnost pojave grmljavine.

Znanstvenici su došli do zaključka da se srednja razina potencijalne energije, koja se nalazi u atmosferi srednjih geografskih širina, smanjuje za 1,5 posto svakih 10 godina. To može dovesti do smanjenja prijenosa topline od juga k sjeveru, kao i povećanje oborina i oluja.

(FOTO) KOLIJEVKA CIVILIZACIJE U SIBIRU? Jesu li napredne tehnologije mnogo starije no što smo mislili?
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.