Foto: Pixabay

GOROSTAS IZ SVEMIRA NA OPASNOJ PUTANJI! ‘Postoji mala mogućnost sudara sa Zemljom’: Juri brzinom od 25 kilometara u sekundi

Autor: Dnevno.hr

NASA-in Ured za koordinaciju planetarne obrane objavio je kako postoje male šanse da se novootkriveni asteroid veličine olimpijskog bazena za 23 sudari sa Zemljom za 23 godine, i to upravo na Valentinovo.

Vjerojatnost asteroida da udari u Zemlju je 1 prema 625, na temelju projekcija podataka Europske svemirske agencije, iako je NASA-in sustav Sentry Laboratorija za mlazni pogon izračunao izglede bliže 1 prema 560, piše CNN. Potonji prati potencijalne sudare s nebeskim objektima.

Asteroid— nazvan 2023 DW — jedini je objekt na NASA-inom popisu rizika koji je rangiran kao 1 od 10 na Torinskoj ljestvici opasnosti od udara, metrici za kategorizaciju projicirane opasnosti od sudara objekta sa Zemljom. Svi ostali objekti na Torinskoj ljestvici rangirani su kao nula.

Iako je 2023 DW na vrhu popisa, njegova ocjena 1 znači samo da je “mogućnost sudara vrlo malo vjerojatna i nema razloga za pozornost javnosti ili zabrinutost javnosti”, prema Laboratoriju za mlazni pogon, dok ocjena 0 znači “vjerojatnost sudar je nula ili je toliko nizak da je zapravo nula.”

“Ovaj objekt nije posebno zabrinjavajući”, rekao je Davide Farnocchia, inženjer navigacije u Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.

Dužnosnici NASA-e upozoravaju da bi izgledi za udar mogli biti dramatično promijenjeni kako se prikupi više promatranja 2023 DW-a i provedu dodatne analize.

“Često kada se prvi put otkrije novi objekti”, primijetio je NASA Asteroid Watch u utorak na Twitteru, “potrebno je nekoliko tjedana podataka da se smanji nesigurnost i adekvatno predvidi njihova orbita godinama u budućnost.”







 

Rizik od udara asteroida

Uobičajeno je da novootkriveni asteroidi izgledaju opasnije kada se prvi put promatraju.

“Budući da su orbite koje proizlaze iz vrlo ograničenih skupova promatranja neizvjesnije, vjerojatnije je da će takve orbite ‘dopustiti’ buduće udare”, primjećuje na svojoj web stranici Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje, smješten u Laboratoriju za mlazni pogon.

Najčešće će se prijetnja povezana s određenim objektom smanjiti kako dodatna promatranja postanu dostupna.

“Međutim, takva rana predviđanja često se mogu isključiti jer uključimo više promatranja i smanjimo nesigurnosti u orbiti objekta”, stoji u njemu. “Najčešće će se prijetnja povezana s određenim objektom smanjiti kako dodatna promatranja postanu dostupna.”

Možda će proći nekoliko dana prije nego što se novi podaci mogu prikupiti zbog blizine asteroida Mjesecu, istaknuo je Farnocchia u e-poruci CNN-u. Posljednji puni mjesec bio je prije dva dana, i još uvijek izgleda svijetlo i veliko na nebu, vjerojatno zaklanjajući 2023 DW od trenutnog promatranja, rekao je.

“Ali tada će objekt ostati vidljiv tjednima (čak i mjesecima s većim teleskopima) tako da možemo dobiti dosta promatranja prema potrebi”, dodao je.

Ima 50 metara u promjeru

Asteroid ima oko 50 metara u promjeru, pokazuju podaci NASA-e. Dok 2023 DW kruži oko sunca, ima 10 predviđenih približavanja Zemlji, s najbližim slijetanjem 14. veljače 2046. i devet drugih između 2047. i 2054. Najbliže što bi asteroid trebao putovati Zemlji je oko 1,1 milijun milja (1,8 milijuna kilometara), navodi NASA-ina stranica Eyes on Asteroids.

Svemirski kamen je prvi put uočen na našem nebu 2. veljače.

Putuje oko 15,5 milja u sekundi (25 kilometara u sekundi) na udaljenosti većoj od 11 milijuna milja (18 milijuna kilometara) od Zemlje, dovršavajući jedan krug oko Sunca svakih 271 dan.

Farnocchia je istaknuo uspjeh NASA-ine misije DART ili Testa preusmjeravanja dvostrukog asteroida u rujnu 2022. kao dokaz da čovječanstvo može biti spremno suočiti se sa svemirskim kamenjem na potencijalno katastrofalnim kursevima. DART je namjerno sudario letjelicu s asteroidom kako bi promijenio njegovu putanju.

“To je upravo razlog zašto smo letjeli tom misijom,” rekao je, “i ta je misija bila spektakularan uspjeh.”

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.