Foto: Kulturhistorisk Museum Oslo

Golemo otkriće pod ruševinama poganskog hrama: Pronađeni čudni artefakti

Autor: Zlatko Govedić

U gradiću Hovu na jugu Norveške, otkriveno je pet misterioznih zlatnih artefakata tijekom iskopavanja poganskog hrama, a stručnjaci tvrde da ti mali komadići zlata, dugi manje od 1 cm i širine poput nokta na prstu, mogu pomoći otključati tajne drevnih društava.

Ovi zlatni detaljno izrađeni artefakti pronađeni su tijekom iskopavanja i rijedak su nalaz u Norveškoj, gdje je dosad pronađeno samo deset sličnih nalazišta, pri čemu je Hov mjesto s najvećim brojem pločica, ukupno 35 komada.


Ipak, arheologinja Ingunn Marit Røstad iz Muzeja kulturne povijesti u Oslu tvrdi da je u cijeloj Skandinaviji pronađeno je više od 3.000 sličnih pločica.

Ljudi nabasali na zapušteni nuklearni bunker: Ono što su zatekli unutra potpuno ih je iznenadilo

Najnoviji dokumentirani artefakti otkriveni su pod zidovima i u rupama u konstrukciji, što ukazuje na to da su pločice namjerno postavljene i da su mogle predstavljati svojevrsnu žrtvu hramu.

Prije Vikinga

Podaci otkrivaju kako se ti artefakti odnose na merovinško razdoblje (476.-750.), dakle prije Vikinga, ali njihova konkretna svrha ostaje nepoznata.

Røstad pretpostavlja da su artefakti možda bili dio različitih rituala, uključujući one vezane uz brak, s obzirom na to da mnoge od tih pločica prikazuju parove.

Ti minijaturni artefakti od iznimnog su značaja jer su pronađeni u svom izvornom kontekstu, što je rijetkost.
Najnovije otkriće datira iz ljeta 2023. godine tijekom opsežnih iskopavanja omogućenih izgradnjom obližnjeg autoputa E6. Prema riječima stručnjaka, ti su artefakti svjedočanstvo o važnosti mjesta gdje su pronađeni i potvrđuju njegovu ulogu središta moći u norveškom željeznom dobu.

Iako su oblikovani u pločice, ti zlatni artefakti, često nazivani “gullgubber” (zlatni starci), predstavljaju dragocjene nalaze jer su točno određeni u svom regionalnom kontekstu unutar Skandinavije.

Mitska pozadina

Osim toga, neki smatraju da bi mogli predstavljati bogove i boginje iz nordijske mitologije. Svaki artefakt je izrađen od zlata i drugih metala.

Zadivljujuće arheološko otkriće u Splitu: ‘Ovo mijenja dosadašnje predodžbe o Dioklecijanovoj palači’
“Ove figurice, iako male, štite se inherentnom prirodom zlata koje ne korodira poput srebra ili bakra”, objašnjava arheolog Nicolai Eckhoff sa Sveučilišta u Oslu.

Poganski hram u Hovu, kako se saznalo, zahvatila je vatra tijekom Vikinga, što je dodatno zaštitilo artefakte ispod sloja kamenja i ruševina.

Ovo veliko otkriće govori nam mnogo o drevnom norveškom društvu, njihovoj vjeri i ritualima te širi razumijevanje njihove povijesti i kulture.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.