Foto: Under The Jungle/Instagram

Golemi podvodni labirinti leže ispod poznatog poluotoka: Pogledajte što se sve nalazi u njima

Autor: H.B.

U dubokim i tamnim prolazima tajanstvenog podvodnog labirinta u Meksika ispod poluotoka Yucatan, poznatog po očuvanim nevjerojatnim artefaktima Maja, krije se iznimno bogatstvo mikrobnog života.

Prvi puta, istraživači su uzorkovali neke od najnedostupnijih ekstrema ovih kartiranih sustava špilja, koji pokrivaju 1.500 kilometara površine. Pronašli su procvjetale mikrobne metropole unutar slojeva slatke vode koji plutaju na vrhu slane vode koja prodire iz Meksičkog zaljeva.


Meksički karbonatni akvifer Yucatán jedan je od najopsežnijih sustava podzemnih voda na Zemlji, a samo je dio njega pravilno kartiran. Njegove brojne vrtače, kao i kompleksna mreža podzemnih tunela i masivne špilje, pružaju vodu za piće deset milijuna posjetitelja svake godine i dva milijuna lokalaca.

“Ovo su izuzetno posebni uzorci podzemnih rijeka koje je posebno teško dobiti”, napominje geobiolog Matthew Selensky, koji je radio na istraživanju dok je bio na Sveučilištu Northwestern, prenosi Science Alert.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Under the Jungle | Cave Diving (@underthejungle)

Pronašli zanimljivu bakteriju

Osim značajnog gradijenta soli, život u ovim prirodnim slivnicima mora se nositi s slojevitim razinama temperature, kiselosti, svjetlosti i različitim koncentracijama hranjivih tvari.
Koristeći 78 uzoraka vode prikupljenih od hrabrog tima ronilaca, koji su dio lokalnog centra za ronjenje “Under The Jungle”, geobiologinja Magdalena Osburn sa Sveučilišta Northwestern i njezin tim sekvencirali su gene kako bi utvrdili obilje različitih vrsta mikroba.

Istraživači su pronašli 4.183 jedinstvene sekvence koje predstavljaju 917 različitih obitelji mikroba, s jedinstvenim uzorcima vrsta na različitim područjima. “Mikrobne zajednice tvore različite niše”, kaže Osburn.  Gdje god su pogledali na 12 mjesta koje su uzorkovali, istraživači su primijetili istu obitelj bakterija, Comamonadaceae.

Ove sitne, štapićaste organizme dobro su poznate otprije i nalaze se i u tlu i vodenim okolišima. Zahtijevaju kisik i koriste rep za kretanje. “Izgleda da Comamonadaceae obavlja nešto različite uloge u različitim dijelovima akvifera, ali uvijek obavlja glavnu ulogu”, objašnjava Osburn. “Ovisno o regiji, ima drugačijeg partnera. Comamonadaceae i njezini partneri vjerojatno imaju neki mutualistički metabolizam, možda dijele hranu.”

Iznenadit ćete se kad vidite gdje se nalazi najviši vodopad na svijetu
Izvor pitke vode

Ovi partneri uključuju bakterije koje jedu dušik poput Gemmataceae i druge vrste poput Methyloparacoccus, koje koriste metan, kao i poznate mikrobe koji jedu organske tvari, ovisno o trenutačnim uvjetima okoline.

Ovi igrači vjerojatno utječu na specifičnu kemijsku vodu koja se vidi na različitim područjima akvifera. “Ovaj sustav podzemnih rijeka pruža pitku vodu za milijune ljudi”, napominje Osburn. “Dakle, ono što se događa s mikrobnim zajednicama tamo ima potencijal da se osjeti i kod ljudi”, veli Osburn.

Zbog svoje izolirane prirode, veći dio ekosustava akvifera ostaje relativno netaknut u usporedbi s više izloženim okolišima iznad. Ipak, onečišćivači i dalje prodiru u ovaj složeni sustav, uključujući gnojiva, pesticide, lijekove i proizvode za osobnu njegu.

Nedavna analiza otkrila je da samo 13 od 173 ispitane prirodno formirane vrtače nisu bile zagađene, ističući da je ovo jedinstveno mjesto također ranjivo na ljudsku aktivnost, unatoč svojoj izolaciji.

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.