Screenshot/Facebook

Golemi grizli snimljen kako trga crnog medvjeda: Dokazi ovakvih sukoba ekstremno su rijetki

Autor: Zlatko Govedić

Rijetku snimku na kojoj se vidi kako sivi medvjed, tzv. grizli (Ursus arctos horribilis) trga američkog crnog medvjeda (Ursus americanus) na Facebooku je 30. kolovoza objavila Susan Griffith iz Dawson Creeka (Britanska Kolumbija, Kanada).

Riječ je o iznimno rijetkoj snimci koja otkriva što se događa kada se sukobe dva predatora.

Kanadski Stjenjak (Canadian Rockies), gorje koje se prostire između Alberte i Britanske Kolumbije, dom je obiju vrsta medvjeda.


Grizli (eng. grizzly) je vrhunski grabežljivac ili apeks predator, što je naziv za životinju koja se na svome staništu nalazi na vrhu hranidbenog lanca te više nema prirodnog neprijatelja. Usto je i strvinar, što znači da će pojesti sve što nađe, pa i druge medvjede i pripadnike svoje vrste.

Već je poznato da grizliji ubijaju i jedu crne medvjede u područjima gdje se dvije vrste preklapaju.

Snimka koju je objavila Griffith prikazuje grizlija kako grize crnog medvjeda za glavu, leđa i grlo te kako vuče lešinu uzbrdo. Nije jasno je li grizli ubio crnog medvjeda ili je već bio mrtav kad ga je grizli pronašao.

(FOTO) Zadivljujuće snimke: Prvi put snimljen polarni medvjed koji je ulovio i pojeo odraslog jelena!
“Grizliji su strašni grabežljivci i ponekad love veliki plijen kao što je los, pa čak i bizon, a ponekad i američke crne medvjede. Dokumentirali smo niz takvih slučajeva u ekosustavu Greater Yellowstone, uključujući jednog mužjaka grizlija koji je izvukao crnog medvjeda iz jazbine i jeo ga nekoliko dana pa je nakon tjedan-dva napravio isto s drugim crnim medvjedom.

Ovo je razdoblje hiperfagije, tj. ekstremne gladi, za medvjede kada se tove za hibernaciju pa konzumiranje crnog medvjeda koji već ima puno masnog tkiva ima smisla”, tumači ekolog Frank T van Manen iz Geološkog instituta SAD-a.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.