Screenshot/Youtube

GOLEMI ASTEROID JURI PREMA ZEMLJI: Opasnosti nasreću nema, iako NASA tvrdi da je riječ o bliskom susretu

Autor: Dnevno.hr

Američka svemirska agencija očekuje da će Asteroid 388945 (2008 TZ3) danas proći tik uz našu planetu.

Riječ je o velikoj svemirskoj stijeni, procjenjuje se da je široka nešto manje od 500 metara. Ako uspoređujemo  legendarni Empire Space Building visok je 443 metra te kada bi asteroid ove veličine pogodio Zemlju, on bi izazvao ogromnu štetu.

No, dobra je vijest da prema procjenama asteroid bi trebao proletjeti na udaljenosti od oko 5,6 milijuna kilometara od Zemlje.

Iako je riječ o velikoj udaljenosti, ako se u obzir uzme ukupna  veličinu svemira, to uopće nije tako velika udaljenost. To je ujedno i razlog zašto je NASA ovaj događaj opisuje  kao bliski susret. Naime, kad se asteroid te veličine približi Zemlji na manje od 7,4 milijuna kilometara, oprezne svemirske agencije takve slučajeve smatraju “potencijalno opasnim’. Tako da se ovaj asteroid  uklapa u taj opis.

Uz Zemlju će proletjeti brzinom većom od 28.000 km/h. NASA kaže kako bi asteroid trebao proći uz Zemlju oko 10:18 po srednjoeuropskom vremenu.

Neki stručnjaci su zabrinuti da Zemlja nije spremna obraniti se od potencijalno smrtonosnih asteroida.

Elon Musk, potaknuo je zabrinutost kada je na Twitteru napisao da će “veliki asteroid jednom sigurno pogoditi Zemlju te da mi trenutno nemamo nikakvu obranu”. No, NASA razmatra neke metode obrane te je tako nedavno lansirala misiju Testiranja dvostruke redirekcije asteroida (eng. Double Asteroid Redirection Test – DART).




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.