fbpx
Ilustracija

GENIJALNO RJEŠENJE: Umjesto da se branimo od asteroida, krećemo u odlučan i žestok protunapad?

Autor: Zlatko Govedić

Tim znanstvenika s Kalifornijskog sveučilišta (Santa Barbara, Kalifornija, SAD) ima novi plan za spas Zemlje od udara asteroida. Metodu koju su osmislili, nazvali su: “Rasprši ga“, eng. “Pulverize It”, (“PI” ili “Π”).

Cilj je razbijanje velikih i potencijalno opasnih asteroida na stotine sićušnih komada lansiranjem niza “penetratorskih šipki” na putanju asteroida. Te šipke, dimenzija oko 2 do 3 metra, imale bi eksplozive, možda i nuklearne, kako bi raznijeli asteroid na relativno bezopasne komade mnogo prije no što dosegne Zemljinu atmosferu.

Pljusak krhotina i dalje bi mogao nanijeti štetu strukturama i ljudima na Zemlju, no ta bi šteta bila zanemariva u usporedbi s udarom velikog asteroida, poput onog koji je u veljači 2013. eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji. Imao je promjer oko 19 m, a eksplozija je bila 30 puta jača od eksplozije atomske bombe bačene na Hiroshimu. Nastali udarni valovi mogli su pobiti milijune ljudi, no srećom, eksplozija se dogodila izvan grada pa je bilo ozlijeđenih i materijalne štete, ali ne i poginulih.

NASA prati više od 8000 asteroida bliskih Zemlje, promjera većeg od 140 m, no kako je pokazao incident u Čeljabinsku, i manja tijela mogu nanijeti ogromnu štetu.

Dva su razloga zašto je asteroid u Čeljabinsku bio toliko razoran: bio znatno manji od onih koje svemirske agencije obično prate i dolazio je iz smjera Sunca pa ga astronomi nisu vidjeli.

Važne prednosti metode “PI”

Jedna od prednosti metode “PI” jest ta što bi se raketa puna penetratorskih šipki teoretski mogla lansirati u iznimno brzom roku, čak i samo nekoliko minuta prije nego što asteroid dosegne Zemljinu atmosferu.

“Asteroid poput onog u Čeljabinsku mogao bi se presresti samo sto sekundi prije udara, s pomoću lansera poput onog koji se rabi za interkontinentalne balističke rakete”, navode znanstvenici.

Isto tako, asteroid poput Apophisa čiji je promjer 370 m, mogao bi se obraditi 10 dana prije udara u Zemlju, navode članovi tima. Postojeća raketna tehnologija, poput SpaceX-ove rakete-nosača Falcon 9, mogla bi lako rasporediti eksplozivne šipke u regiju oko takvog asteroida.
Ako su te procjene točne, tada bi metoda “PI” bila znatno fleksibilniji plan obrane planeta od NASA-ine trenutne misije DART čiji je cilj promjena putanje asteroida, o čemu smo nedavno pisali.

No potrebna su opsežna ispitivanja kako bi se “PI” pokazao održivim, počevši od testiranja na Zemlji na lažnim asteroidima, a zatim i prelaska na stvarne mete u svemiru. Trenutno takvi testovi nisu planirani.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.