Purdue University

GENIJALAN IZUM! Znanstvenici stvorili ‘superbijelu boju’ koja bi mogla zamijeniti klima-uređaje

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su napravili novu superbijelu boju koja odbija 95,5 posto sunčeve svjetlosti, pa zbog toga nova akrilna boja, koju je razvilo Sveučilište Purdue, ostaje hladnija od okoline i danju i noću.

Sveučilišni je tim napravio boju koristeći se kalcijevim karbonatom umjesto uobičajenih čestica titanijeva dioksida, kako bi gotovo u potpunosti smanjio apsorpciju ultraljubičastog svjetla.

Stručnjaci kažu da bi nova boja mogla održava građevine hladnije na prirodan način, umjesto korištenjem klima-uređaja koji pridonose globalnom zagrijavanju.

Tijekom testiranja nove akrilne boje ustanovljeno je da je ona noću ostaje 10 Celzijevih stupnjeva hladnija od okoline, dok je danju kada je Sunce bilo u zenitu bila najmanje 1,7 stupnjeva hladnija.

Druge slične bijele boje odbijaju između 80 i 90 posto svjetlosti pa ne mogu biti hladnije od izvanjske temperature.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.