fbpx
Ilustracija

Gdje se nalazila Betsaida, biblijski grad gdje je Isus hodao po vodi? Ovo su dva glavna kandidata

Autor: Zlatko Govedić

Biblijski grad za koji evanđelja govore da je mjesto gdje je Isus izveo neka od svojih najpoznatijih čuda, i danas je izvor rasprave među arheolozima.

Novi zavjet spominje grad Betsaidu. Ondje je Isus, za kojeg se smatra da je rođen oko 4. pr. n. e., slijepcu vratio vid. Navodno je postojao u blizini Galilejskog mora, a evanđelja pišu da je Isus ondje hodao po vodi.

Danas se dva arheološka nalazišta, udaljena oko 2 km – Et-Tell i El-Araj – smatraju vodećim kandidatima za Betsaidu, no arheolozi se još ne slažu koje je mjesto bilo biblijski grad.

Neki stručnjaci već 40 godina smatraju da je Et-Tell vodeći kandidat za Betsaidu. Stoga ga je izraelska vlada 1995. priznala kao Betsaidu.

Međutim, kako je posljednjih godina otkriveno više nalaza s drugog mjesta, El-Araja, vlada je popustila pa je oba mjesta proglasila prirodnim rezervatom doline Betsaide.

Neki arheolozi navode da et-Tell nije bio osobito velik u vrijeme kada je Isus živio, što je problem, jer drevni izvještaji sugeriraju da je Betsaida bila velika.

Jedno od najimpresivnijih nalaza u el-Araju je velika crkva s podovima od mozaika, stara oko 1500 godina. Istraživači vjeruju da tekst koji je napisao bavarski biskup Willibald 724. godine upućuje na crkvu. Willibald opisuje hodočašće u crkvu, govoreći “i odatle su otišli u Betsaidu, rezidenciju Petra i Andrije, gdje se sada nalazi crkva na mjestu njihove kuće”. Arheolozi u el-Araju također su pronašli ostatke rimskog kupališta.

Jedan od problema s identificiranjem el-Araj-a kao Betsaide jest taj da geološka istraživanja tog područja pokazuju da je tijekom 1. st. veći dio el-Araj-a bio pod vodom.
Drugi pak znanstvenici osporavaju te nalaze i tvrde da je bilo dovoljno suhog tla iznad vode da bi se u Isusovo vrijeme razvilo važno mjesto.

Mogu li oba mjesta biti Betsaida?

Znanstvenici koji nisu povezani ni s jednim iskopavanjem imali su različita gledišta o tome na kojem se mjestu nalazi prava Betsaida.

“Jedna je mogućnost da su oba mjesta biblijski grad. Vjerujem da je et-Tell zapravo Betsaida, a da se luka nalazila u el-Araju”, smatra arheolog David Graves sa Sveučilišta u Aberdeenu (Škotska, UK).

“S obzirom na naša sadašnja saznanja i vremensku udaljenost, teško je apsolutno tvrditi gdje je bila Betsaida”, zaključuje judaist Robert Gordon sa Sveučilišta Cambridge.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.