polarni medvjed / Sveučilište u Gdańsku

(FOTO) Zadivljujuće snimke: Prvi put snimljen polarni medvjed koji je ulovio i pojeo odraslog jelena!

Autor: Zlatko Govedić

Sob, poznat i kao irvas ili karibu (Rangifer tarandus), sisavac je iz porodice jelena (Cervidae) koji naseljava tundre sjeverne Euroazije, Kanade, Aljaske i Grenlanda. Jedina je vrsta jelena u kojoj i mužjaci i ženke imaju rogove. Postoji oko 20 podvrsta, a masa im varira od 60 do 300 kg. Vrsta je od 2015. godine klasificirana kao osjetljiva pošto je zabilježeno smanjenje populacije s približno 4,8 milijuna jedinki na 2,9 milijuna u posljednjih dvadesetak godina.

Polarni medvjed (Ursus maritimus) pak sisavac je iz porodice medvjeda (Ursidae) koji živi na približno istom području kao i sob. Najveća je kopnena zvijer na svijetu. Može narasti od 2 do 3 metra dužine te imati masu od 200 do 850 kg.

Studije iz prošlog stoljeća isticale su da polarni medvjedi ne napadaju sobove, a od 1999. stručnjaci su zabilježili nekoliko slučajeva u kojima su medvjedi pronađeni uz leševe sobova.

Međunarodni tim znanstvenika koji je predvodio zoolog Lech Stempniewicz sa Sveučilišta u Gdańsku (Poljska) na otoku Spitsbergenu (u sastavu norveškog arhipelaga Svalbarda u Arktičkom oceanu) u kolovozu je prvi put zabilježio lov polarnog medvjeda na soba!

Spektakularan lov

Kako se navodi u studiji, dana 21. kolovoza 2020. oko 18 sati, 200 m od poljske istraživačke stanice kod fjorda Hornsunda na jugu Spitsbergena, stručnjaci su opazili mladu odraslu polarnu medvjedicu u dobroj kondiciji. Ignorirajući glasne ljude koji su se našli stotinjak metara od nje, medvjedica je nanjušila krdo od sedam sobova koji su se odmarali u blizini. Potrčala je prema dvjema jedinkama koje su se odmaknule od ostatka krda.

Medvjedica i ta dva soba bili su udaljeni oko 500 m. Njoj je trebalo oko 2 minute da prijeđe tu udaljenost. Dok je prelazila put od postaje do opservatorija, ugledala je jednog od dva soba i ubrzala, ne podižući više glavu niti njuškajući. Ušavši u udubinu u tundri, medvjedica je nestala iz vidokruga promatrača. Nekoliko sekundi potom izjurila je iz udubljenja i galopirala prema najbližem sobu, odraslom mužjaku u dobroj fizičkoj kondiciji, koji je tek tada primijetio napadača. Ustao je i otrčao prema moru, udaljenom 30 m. No medvjedica je skočila u vodu i brzo zaplivala.

Kada je stigla do svog plijena, oko 25 m od obale, medvjedica je najprije uhvatila soba za stražnjicu, a zatim je u nj zarila kandže i zaustavila ga. Nakon toga ga je svom težinom potopila u  more, tako da su se iznad vode vidjeli još samo njegova glava i vrat. Naposljetku ga je zubima uhvatila za potiljak i potpuno ga uronila. Plijen i lovac još su se neko vrijeme borili, a dijelovi svake životinje naizmjenično su se pojavljivali na površini. Zatim je medvjedica zgrabila soba za vrat i držala ga otprilike minutu u moru.
Iako je već bio mrtav, medvjedica ga je izvukla na obalu tek nakon petnaestak minuta. Sedam metara od obale rasporila mu je utrobu i počela ga jesti.

Posljedice klimatskih promjena

“Izvijestili smo o nekoliko drugih nedavnih slučajeva interakcije medvjeda i sobova na Svalbardu, što sugerira da polarni medvjedi sada love sobove češće nego prije. To povećanje lova vjerojatno je povezano sa smanjenim ledenim pokrivačem, s medvjedima koji provode više vremena na kopnu i rastućom populacijom sobova. Ova studija nadovezuje se na ranije radove o tome kako polarni medvjedi na Svalbardu sve više prelaze na kopnenu prehranu i ukazuje na to da bi mogli imati pojačanu ulogu kao vrhunski grabežljivac u kopnenom ekosustavu”, zaključuju autori studije.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.