Ilustracija: Northwestern University

(FOTO) VELIKO OTKRIĆE: Stotine misterioznih struktura pronađene su u srcu Mliječne staze! ‘Mislimo da su stare milijunima godina’

Autor: Zlatko Govedić

Istraživanje misterioznih vlakana (niti) oko središta Mliječne staze otkrilo je potpuno novu populaciju, poredanu duž galaktičke ravnine i usmjerenu prema galaktičkome središtu.

Magnetizirana vlakna vjerojatno su ostaci istjecanja iz supermasivne crne rupe Sagittarius A* u interakciji s okolnim plinom prije nekoliko milijuna godina, kaže astrofizičar Farhad Yusef-Zadeh sa Sveučilišta Northwestern (Illinois, SAD).

Iako je Sgr A* sada prilično tih, ovi ostaci ukazuju na to da je središte naše galaktike nedavno bilo aktivno. Njihovo otkriće također znači da središte naše galaktike krije fascinantne tajne.


“Bilo je iznenađenje iznenada pronaći novu populaciju struktura koje izgledaju kao da pokazuju u smjeru crne rupe. Zapravo sam bio zapanjen kad sam ih vidio. Morali smo obaviti puno posla kako bismo utvrdili da se ne zavaravamo. Otkrili smo da ta vlakna nisu nasumična, već se čini da su povezana s istjecanjem naše crne rupe. Proučavajući ih, mogli bismo saznati više o vrtnji crne rupe i orijentaciji akrecijskog diska. Zadovoljavajuće je kada se pronađe red usred kaotičnog polja jezgre naše galaktike”, kaže Yusef-Zadeh.

Vlakna oko galaktičkog centra nisu novo otkriće. Zapravo, Yusuf-Zadeh s dvojicom svojih kolega otkrio ih je 1980-ih oko tisuću dugih, okomitih, magnetskih struktura duljine do oko 150 svjetlosnih godina, koje lebde u iznenađujuće urednim rasporedima, poput žica na harfi. To bi moglo biti rezultat naleta vjetrova iz aktivne supermasivne crne rupe ili turbulencije u međugalaktičkom mediju, potaknute kretanjem galaktika.

Nove strukture više nalikuju crticama nego linijama. Riječ je o stotinama kratkih struktura dugih oko 5 do 10 svjetlosnih godina i leže vodoravno duž galaktičke ravnine, a ne okomito kao ostale niti.

Postoje znakovi da je Sgr A* ispalio svoje mlazove u relativno nedavnoj prošlosti, poput divovskih mjehurića koji se protežu na golemim udaljenostima iznad i ispod galaktičke ravnine. Radijalne crtice, prema Yusuf-Zadehu i njegovim kolegama, mogle bi biti rezultat ram-pritiska proizvedenog istjecanjem pokretanim mlazom iz Sgr A*. A analiza njihovog opsega i položaja sugerira da se to dogodilo prije otprilike šest milijuna godina.

“Mislimo da su nastale nekom vrstom odljeva iz aktivnosti koja se dogodila prije nekoliko milijuna godina. Čini se da je to rezultat interakcije materijala koji se sudara s objektima u svojoj blizini”, kaže Yusef-Zadeh.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.