fbpx
Ilustracija: Pixabay

(FOTO) UZBUDLJIV POGLED U RANI SVEMIR: ‘Uhvatili smo rekordno dalek signal iz udaljene galaktike!’

Autor: Zlatko Govedić

Vodik je ključni građevni blok svemira. Bilo da je ogoljen do svoje nabijene jezgre ili nagomilan u molekulu, priroda njegove prisutnosti može vam puno reći o značajkama svemira na najvećim razmjerima.

Iz tog razloga astronomi su jako zainteresirani za otkrivanje signala tog elementa, gdje god se on nalazi.

Sada je svjetlosni potpis nenabijenog atomskog vodika izmjeren dalje od Zemlje nego ikada prije. Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) u Indiji uhvatio je signal s udaljenosti od nevjerojatnih 8,8 milijardi godina.


To nam daje uzbudljiv pogled na neke od najranijih trenutaka u Svemiru, za koji se trenutno procjenjuje da je star oko 13,8 milijardi godina.

“Galaktika emitira različite vrste radiosignala. Dosad je bilo moguće uhvatiti takav signal samo iz obližnjih galaktika, što je ograničavalo naše znanje o svemiru”, kaže kozmolog Arnab Chakraborty sa Sveučilišta McGill u Kanadi.

U ovom slučaju, radiosignal koji emitira atomski vodik jest svjetlosni val duljine 21 cm. Dugi valovi nisu energetski jaki niti je svjetlost intenzivna, što otežava otkrivanje na daljinu. Prethodna rekordna udaljenost iznosila je “svega” 4,4 milijarde godina.

Zbog goleme udaljenosti koju je prešao prije nego što ga je presreo GMRT, linija emisije od 21 cm rastegnuta je širenjem prostora na 48 cm, što je fenomen opisan kao crveni pomak svjetlosti.

Tim se koristio gravitacijskom lećom kako bi detektirao signal koji potječe iz daleke galaktike u kojoj nastaju zvijezde, nazvanoj SDSSJ0826+5630. Gravitacijska je leća mjesto gdje se svjetlost povećava dok prati zakrivljeni prostor koji okružuje masivni objekt koji se nalazi između naših teleskopa i izvornog izvora, učinkovito djelujući kao ogromna leća.
“U ovom specifičnom slučaju, signal je iskrivljen prisutnošću drugog masivnog tijela, druge galaktike, između cilja i promatrača. To efektivno rezultira povećanjem signala za faktor 30, omogućujući teleskopu da ga uhvati”, objašnjava astrofizičar Nirupam Roy s Indijskog instituta za znanost.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.