fbpx
Screenshot/Facebook

(FOTO) UPOZNAJTE GOSPOĐU TORU: Rekonstrukcijom ‘oživljena’ žena koja je živjela prije 800 godina

Autor: Zlatko Govedić

3D model nasmiješene starice koja drži štap u prirodnoj veličini izgleda kao suvremena starica u šetnji po kvartu, no ta je žena živjela prije gotovo 800 godina u Norveškoj, a model je zapravo rekonstrukcija u prirodnoj veličini, napravljen prema njezinom kosturu.

Dana 7. listopada, Ellen Grav, arheologinja sa Sveučilišnog muzeja Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju (NTNU), predstavila je živopisni model nazvan “Tora”.

Torin lik sada je izložen kao dio izložbe u muzeju NTNU. Torino ime odabrano je u javnoj anketi koju je provela norveška televizijska kuća NRK.


Tora je rođena krajem 1200-ih i živjela je u Trondheimu, gradu u središnjoj Norveškoj. U to je vrijeme srednjovjekovna metropola naglo rasla, a naseljavali su je obrtnici i trgovci.

Iako nema pisanih zapisa o Tori, arheolozi su sastavili priču o životu ove srednjovjekovne žene na temelju tragova iz njezinih skeletnih ostataka i mjesta gdje je njezino tijelo ekshumirano.

“Znamo da je pokopana u crkvenom dvorištu blizu ulice u kojoj su živjeli trgovci, To sugerira da je mogla živjeti u obitelji trgovca”, kaže Grav.

Arheolozi sumnjaju da su pojedinci koji su pokopani u tom crkvenom groblju bili prilično bogati.

“Budući da je Tora doživjela otprilike 65 godina, što se smatra prilično starom osobom za to razdoblje, vjerujemo da je morala živjeti donekle dobrim životom za svoje vrijeme” dodaje arheologinja.
Deformacija kralježnice navela je Grav i njezin tim na zaključak da je Tora vjerojatno hodala pogrbljena. Također nije imala donje zube i bez njih je živjela dugo vremena prije smrti. Arheolozima su savijanje Torinih leđa i nedostajući zubi upućivali na znakove napornog rada.

Grav je surađivala s Thomasom Foldbergom, danskim filmskim šminkerom, kako bi učinio Toru što je moguće realističnijom. Za razliku od mnogih rekonstrukcija lica koje uključuju korištenje X-zraka ili CT skeniranja, Foldberg se usredotočio na Torin kostur kako bi pomogao u stvaranju 3D modela kako je ta srednjovjekovna žena mogla izgledati. Za Torinu kožu, Foldberg je upotrijebio silikon, pa čak i “ručno oslikane mrlje na tijelu,.

“Svaki pramen dlake u obrvama, trepavicama i dlakama na licu pričvršćen je jedan po jedan. To je doista nevjerojatno umjetničko djelo”, zaključuje Grav.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.