Ilustracija: Wikimedia Commons

(FOTO) ‘U STARIH JE GRKA VRIJEDILA KOLIKO I ZLATO’ Otkrivena biljka za koju se smatralo da je izumrla prije dvije tisuće godina?

Autor: Zlatko Govedić

Stari su Grci jako cijenili biljku silfiju koja je davno izumrla. Vjerovali su da je ona dar boga Apolona. Koliku je imala masu, toliko je vrijedila u zlatu. Bila je i ukusna pa je koristila u kuhinji. Pržila se, stavljala u umake i jela. Korijen se jeo svjež, začinen octom, a navodno kada se davala ovcama, njihovo je meso postalo nevjerojatno meko.

Ta se visokocijenjena biljka žutih cvjetova spominje u brojnim rimskim, grčkim i egipatskim tekstovima, a nekada je rasla u drevnom gradu Cireni u današnjoj sjeveroistočnoj Libiji. Prikazivala se i na kovanicama.

Silfija je koristila za liječenje raznih bolesti i tegoba, a služila je i kao afrodizijak, parfem, začin, pa čak i kao kontracepcijsko sredstvo.

Međutim, na kraju, kao i sve što stihijski i u prevelikim količinama uzimamo iz prirode, biljka je nestala, a njezine je posljednje zalihe navodno potrošio rimski car Neron.

Ma zar je moguće?

Desetljećima su moderni istraživači bezuspješno pokušavali ući u trag živom primjerku biljke, no sada istraživač sa Sveučilišta u Istanbulu vjeruje da je došao do nevjerojatnog otkrića nakon ispitivanja prilično poznate biljke pronađene visoko u planinama.

Biljka Ferula drudeana iz porodice štitarki (Apiaceae), čini se da je toliko slična drevnoj silfiji da bi zapravo mogla biti upravo ona. Cijelo nam je vrijeme bila “nosom”.

Nadalje, dokazi upućuju na to da lokacije u Turskoj na kojima je biljka pronađena odgovaraju mjestima gdje su nekoć živjeli stari Grci.




Iako trenutno ne znamo sasvim sigurno je li Ferula drudeana drevna silfija, trenutno se čini kao najizgledniji kandidat.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.